3 manieren om insecten te helpen

The Optimist 14 nov 2017 Natuur & Milieu

Ze vliegen en kruipen en soms schrikken we ervan: insecten. Onlangs werd bekend dat de hoeveelheid insecten in de Duitse natuurgebieden met 75 procent was afgenomen in 25 jaar tijd. Dit is een flinke daling. Ook in andere West-Europese landen zou dit spelen. Gelukkig kunnen wij hier iets aan doen.

Het is geen positief gegeven dat er steeds minder insecten zijn. Deze beestjes zijn namelijk heel erg nuttig. Ze zorgen ervoor dat organisch materiaal wordt afgebroken. Daarnaast zijn insecten een voedselbron voor dieren als vogels en amfibieën. Maar ook bestuiven ze gewassen en kunnen ze ingezet worden als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Wil je deze kleine beestjes een handje helpen? Dan kan dat met onderstaande tips.

Het insectenhotel

Eén van de meest voor de hand liggende dingen om te doen is om een insectenhotel in je tuin te zitten. Zo’n hotel kun je in de winkel kopen, maar je kunt ook creatief aan de slag gaan en zelf een hotel bouwen. Een insectenhotel is een prima nestgelegenheid en veilig onderkomen voor insecten. Dus zet jij een insectenhotel neer? Dan heb je misschien binnenkort wat gasten die hier graag gebruik van maken, zoals het lieveheersbeestje die zich graag in de nacht en winter in een insectenhotel verblijft.

Zet de bloemetjes buiten

Deze maand kun je al beginnen met het planten van diverse bloembollens. Naast dat jij een vrolijke, kleurrijke tuin hebt wanneer de bloemen uitkomen, hebben ook insecten als bijen hier profijt van. Zo zijn krokussen en lelietjes-van-dalen voor bijen de eerste drachtplanten. Maar ook fruitboompjes kunnen in een koudere periode geplant worden. Of maak bijvoorbeeld een hoekje met wat dakpannen en stenen, deze zijn ook zeer geliefd bij insecten. Heb je geen tuin maar wel een balkon? Dan zullen deze kleine beestjes jou ook dankbaar zijn als je wat bloempotten op het balkon zet.

Op een andere manier helpen

Wil je op een andere manier iets voor insecten betekenen? Dat kan. Zo bestaan er diverse platforms die zich inzetten voor insecten. Eén zo’n platform is The Pollinators. Dit platform ondersteunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen. Het doel van dit platform? 60.000m2 grond voorzien van ‘pollinatorvriendelijke’ planten en bloemen. En dit allemaal in 2017. Voor elke like die zij op hun Facebookpagina krijgen, wordt een bloembol geplant.

Maar ook kun jij helpen door de boel lekker de boel te laten. Laat het gras groeien en laat de bladeren liggen. De insecten zullen je dankbaar zijn.

Ook in de Daily van vandaag:
Minder stress betekent meer donoren
Daarom is een goede nachtrust zo belangrijk

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “3 manieren om insecten te helpen”

  1. Prachtige voorstellen! Maar het meest zet je zoden aan de dijk door de intensieve landbouw grondig te beperken (en dat betekent boeren subsidieren en/of meer betalen voor ons voedsel!) Weg met de “dode” uniform-groene weiden zonder “onkruid”en snel ophouden met biobrandstof uit palmolie e.d. waarvoor gigantische stukken aarde in monocultuur beplant worden en dat iedere biodiversiteit de nek om draait!

  2. plant dan wel bloembollen van biologische teelt. de (zeer goedkope) bollen zijn meestal gekweekt met chemische bestrijdingsmiddelen die juist zeer schadelijk zijn voor insecten, o a bijen.

Geef een reactie