Daarom is een goede nachtrust zo belangrijk

The Optimist 14 nov 2017 Gezondheid

We hebben allemaal wel een keer een nachtje net iets te weinig slaap gehad. Een deel van de bevolking heeft hier regelmatig last van. Nu blijkt dat het de gezondheid schaadt wanneer je maar zes uur per etmaal slaapt. Een goede nachtrust is dus belangrijker dan je denkt.

Een enkele keer iets te weinig slaap kan gebeuren en brengt geen grote gevolgen met zich mee. Echter is het niet heel gezond wanneer dit jaren aanhoudt. Door jarenlang slechte nachten te hebben, kunnen er volgens neuroloog en schrijver van het boek Why we sleep Matthew Walker lichamelijk klachten ontstaan.

Volgens Matthew Walker moet slaap een prioriteit worden voor een lang en gezond leven. Walker meldt dat acht uur slaap per nacht voldoende is. Eén uurtje minder slaap per nacht, voor een langere periode, zou al slecht zijn voor de gezondheid. Zo waarschuwt Walker ervoor dat slaaptekort, voor een langere periode, een verhoogd risico heeft op bijvoorbeeld cardiovasculaire ziekten, diabetes en psychische stoornissen als depressie.

Drie verschillende soorten slapers

Professor An Mariman van de Gentse Universitaire Slaapkliniek is het eens met het pleidooi van Walker. Echter heeft niet iedereen dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Zo worden er drie soorten slapers onderscheiden: kortslapers, middellange slapers en langslapers. Respectievelijk hebben zij vijf à zes, zeven à acht en minimaal negen uur slaap per etmaal nodig. Slechts een klein deel van de bevolking kan goed presteren met minder dan zes uur slaap. De groep middellange slapers is acht keer zo groot.

Niet te lang en niet te kort

Een enkele keer een slechte nacht maakt dus nog niet zo uit. Maar wanneer je drie à vier keer per week een slechte nacht hebt, kan dit van invloed zijn op zowel je concentratie- als probleemoplossendvermogen. Daarbij kan je meer last hebben van prikkelbaarheid.

Een goede nachtrust is dus van belang voor een goede gezondheid. Dit betekent niet te veel, maar ook niet te lang. Zeven uur per etmaal zou prima zijn. In het weekend je slaap inhalen heeft dus ook niet veel zin, omdat je slaapt volgens een vaste cyclus.

Probeer daarom vanavond op tijd je bed in te gaan, zodat je minimaal zeven en het liefst acht uur kan slapen. Moeite om in slaap te komen? Doe dan voor het slapen gaan wat ontspanningsoefeningen en leg je telefoon een uur van te voren weg. Heb je juist moeite met doorslapen? Probeer dan ook nog om niet op de klok te kijken wanneer je tussendoor wakker wordt.

Ook in de Daily van vandaag:
3 manieren om insecten te helpen
Minder stress betekent meer donoren

Bron: Topics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie