Minder stress betekent meer donoren

The Optimist 14 nov 2017 Gezondheid

Wanneer iemand besluit om bloed- of plasmadonor te worden kan het uiteindelijke doneren wel eens zwaar zijn. Voor sommige mensen komt er opeens veel op hun af waardoor zij stress ervaren, maar gelukkig kan deze stress verminderd worden.

Maurits Hoogerwerf deed afgelopen vier jaar onderzoek voor de Universiteit van Amsterdam en Sanquin. Hier onderzocht hij of mensen gestrest raken wanneer zij bloed en plasma doneren.

Drie soorten stress

Maurits Hoogerwerf keek voor zijn onderzoek naar drie verschillende soorten stress: fysiologische stress, hormonale stress en psychologische stress. Vrouwen ervaren meer stress dan mannen. Hierbij is met name een verschil in psychologische stress te zien. Ook is te zien dat de bloeddruk stijgt bij bijvoorbeeld het aanprikken of loskoppelen.

Snel afhaken

Met name mensen die voor het eerst doneren, ervaren stress. Na drie of vier keer doneren, haken donoren vaak al af. Het is niet bekend of dit alleen door stress komt. Aan de hormoonspiegel is weinig te zien bij de mensen die bloed doneren, hier is met name naar het stresshormoon cortisol gekeken. Toch kan er veel gedaan worden om de stress bij donoren zoveel mogelijk te beperken.

De oplossing tegen afhaken

Eén van de oplossingen die er voor zorgen dat donoren minder snel afhaken is de opvang van kinderen. Nu worden kinderen vaak meegenomen of moeten de donoren zelf voor opvang zorgen. Wanneer er opvang is op de plek van doneren hoeft men zich hier geen zorgen meer om te maken. Een andere oplossing is het minder steriel maken van de ruimte waar het bloed wordt afgenomen. Dit kan bijvoorbeeld door minder met witte jassen te werken.

Zet je door en blijf je doneren, dan zul je merken dat je het steeds minder erg zult vinden. Na vier of vijf keer doneren zakt de angst en stress steeds meer weg. Ervaren donoren hebben dan ook een stuk minder last van stress tijdens het proces.

Ook in de Daily van vandaag:
3 manieren om insecten te helpen
Daarom is een goede nachtrust zo belangrijk

Bron: RTL Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie