Voorwoord Roland Pluut: Dichtbij ons bed

Roland Pluut 191 maart / april 2020 Samenleving

Dat de wereld kleiner, en onze belevingswereld daardoor groter is geworden, ervaren we bijna dagelijks. Nog niet zo lang geleden leefden de meeste mensen van de wieg tot het graf in hetzelfde dorp. Door onze toegenomen mobiliteit reizen we de wereld nu rond alsof het niks is. Waar jongeren vroeger al ‘interrailend’ met de trein door Europa op avontuur gingen, trekken ze tegenwoordig met een rugzak maandenlang door Australië, Zuid-Amerika of Azië. Een reis naar het Noorderlicht anno 2020 is qua inspanning vergelijkbaar met een tripje naar het Vaalse Drielandenpunt in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen vliegschaamte en CO2-compensatie nog niet waren uitgevonden. Inzicht in verre landen en culturen werd langzamerhand niet meer alleen voorbehouden aan missionarissen en ontdekkingsreizigers.

De keerzijde van deze medaille is dat ook minder aangename zaken in rap tempo hun weg vinden over de continenten. Het Coronavirus is daar een recent voorbeeld van. Van een markt in Wuhan naar Toronto of Parijs duurde slechts enkele dagen. Zulke ontwikkelingen zijn niet langer een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Als goedgeïnformeerd optimist ga ik ervan uit dat de korte communicatielijnen tussen onderzoekende en medische instanties wereldwijd tot een snelle aanpak en oplossing van het probleem zullen leiden.

Die verbondenheid van mensen over de aarde, het verlaten van vaste grond en het vasthouden en terugvinden van de eigen roots, vormen het centrale thema van deze editie. Kunstenares Saskia Stolz maakte indruk op ons met haar miniatuurversie van Aleppo, waarmee ze het gesprek op gang brengt over een gevoelig onderwerp. Met sterrenkundige Govert Schilling werpen we een blik in de ruimte, waar onze aarde slechts een pixel in het heelal is. Filosoof Govert Derix filosofeert – hoe kan het ook anders – over het aarden. Annelies Wijts-Verbocht richtte een ecologisch centrum op en Martine Zoeteman-van Pelt vertelt ons hoe we onze roots kunnen achterhalen.

Wanneer u in optimisme bent opgegroeid of gegroeid, zit het wel goed met uw roots. Daar ben ik van overtuigd. Een optimist is namelijk positief geaard en put alle benodigde mentale kracht uit zijn of haar optimistische wortels.

Ik hoop van harte dat The Optimist uw wortels telkens weer weet te voeden.

De nieuwste The Optimist koop je hier in onze webshop of bij de boekhandel. Word je liever gelijk een Optimist? Dat regel je gemakkelijk online: klik hier en word abonnee.

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Dit jaar bestaat The Optimist 25 jaar. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen voor een grootse viering die eind augustus gaat plaatsvinden. Hierover later meer, maar zorg dat u rond 28 augustus 2020 in het land bent!

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Eén reactie op “Voorwoord Roland Pluut: Dichtbij ons bed”

  1. De OPTIMIST IS HET ENIGE BLAD DAT IK LEES ! Als 86 jarige ben ik er zo blij mee. Gewéldig zoals er steeds weer aandacht is voor de goede/positieve kanten van onze samen -leving.
    Die impulsen gaan werken.!!!!
    Als er iets gaande is in de wereld dan wil je wel deelgenoot zijn maar niet hulpeloos worden door de overmaat van ellende op je hoofd te stapelen.
    Vandaar dus mijn keus!
    Ik wil wel meewerken aan transformaties. Laat maar weten wat en hoe. Vriendelijke groeten van M. van Veen

Geef een reactie