The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Dopamine is een stof die onze hersenen aanmaken om ons te belonen en zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Deze stof wordt aangemaakt tijdens activiteiten als sport, eten en seks. Wanneer je lichaam niet genoeg dopamine aanmaakt, zul je je sneller depressief voelen en minder energie hebben. Dopamine is dus een erg belangrijke stof en draagt bij aan hoe gelukkig we ons voelen.
Bepaalde voedingsstoffen helpen bij het aanmaken van dopamine. Zo zijn er producten die rijk zijn aan tyrosine. Dit is een stofje die nodig is om dopamine aan te kunnen maken. Na een aantal ingewikkelde processen in het lichaam wordt vanuit tyrosine dopaminecellen aangemaakt. Producten als sojaproducten, vis, vlees, zuivel, bananen, noten en avocado’s zijn rijk aan tyrosine.
Naast tyrosine zijn ook antioxidanten van groot belang voor het aanmaken van dopamine. Antioxidanten helpen bij het beschermen van de dopaminecellen. Antioxidanten kun je onder andere vinden in verschillende bladgroente, noten, pitten, bloemkool, mandarijnen en paprika’s.
Voeding is niet het enige middel om te zorgen voor meer dopamine in je lichaam. Voldoende nachtrust is hierbij ook van groot belang. Je lichaam maakt in slaap namelijk bijna geen gebruik van de beschikbare dopamine in het lichaam. Hierdoor zul je bij voldoende nachtrust over meer dopaminecellen beschikken tijdens de uren die je wakker bent.
Het aanmaken van dopamine kun je ook verhogen door te gaan sporten. Elke dag een half uur lichte beweging kan al een groot effect hebben in de aanmaak van dit gelukstofje.
Als je regelmatig mediteert, heb je wellicht al gemerkt dat je je gelukkiger voelt. Dit komt omdat meditatie ook een positief effect heeft op de productie van dopamine. Een minder bekende methode die hier ook aan kan bijdragen, is het afwisselend nemen van koude en warme douches. Je zult hiermee niet alleen zorgen meer dopaminecellen in het lichaam en een gelukkiger gevoel, maar ook voor een betere huid, bloedcirculatie en immuunsysteem.
Helaas zijn de bovenstaande tips niet de oplossing voor iedereen om genoeg dopamine aan te maken. Wanneer je met bepaalde mentale problemen kampt, zoals depressie of ADHD is het namelijk moeilijker voor het lichaam om voldoende dopaminecellen aan te maken. Wanneer dit het geval is kan je huisarts je doorverwijzen of een middel voorschrijven om je dopamine aanmaak te verhogen.
Lees ook in de Daily:
> Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren
> Een gezond voedselpakket en minder verspilling? De Voedselbrigade zorgt er voor!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Hoi Hans,
Misschien allemaal bekend voor je maar kwaad kan het niet en wie weet zit er nog iets bij dat je nog niet wist.
Hoop jullie gauw weer te zien!
Groeten uit Houten
Eenzijdige breinobsessie!
We zijn meer dan ons brein.
Biopsychosociale visie, interactionistisch denken. Niet gefragmenteerd, lineair, reductionistisch.!
andere zeer goed werkende (hulp)middelen zijn ook b.v
a) naar een foto / schilderij kijken waar je heel blij van word.
b) naar jouw blij makende muziek luisteren.
c) wandeling in de natuur en luisteren naar alle bijzondere geluiden en het zingen van de vogels .
d) een dier of mens knuffelen
e) maar vooral –uit je slachtofferrol stappen.
Only YOU can make you happy !
P.s het is inmiddels bewezen dat pillen de aanmaak van dopamine juist onderdrukken en op de lange duur een zombie van je maken.
Kleine correctie; dopamine is een stofje, geen cel.
Bedankt voor deze mooie tips Helen!
– The Optimist