Een gezond voedselpakket en minder verspilling? De Voedselbrigade zorgt er voor!

The Optimist 6 mrt 2018 Gezondheid

Er wordt nog te veel voedsel verspild. Voedsel wat vaak nog in prima staat is, gezond is en heel erg gewenst is bij de Voedselbank. Een groep studenten besloot de voedselpakketten van de Voedselbank gezonder te maken en op deze manier minder voedsel te verspillen, twee vliegen in een klap.

Een groep van negen studenten en een hoogleraar van de Vrije Universiteit, ook wel de Voedselbrigade genoemd, constateerden dat de voedselpakketten van de Voedselbank maar weinig verse en gezonde producten bevatten. Dit komt omdat deze producten sneller bederven, waardoor donateurs van de voedselbank de producten minder makkelijk kunnen leveren.

Een gezonder pakket

In de supermarkten is er een overschot aan verse producten en komen de verse producten vaak niet op. Het gevolg hiervan is dat producten die nog prima gegeten kunnen worden, worden weggegooid. Producten die door de supermarkt niet meer worden verkocht, worden daarom door twee gedoneerde bussen opgehaald door de brigade, om zo de voedselpakketten van de Voedselbank te verbeteren. Zo zijn er producten die bijna over datum zijn, maar bijvoorbeeld kunnen worden ingevroren voor latere consumptie. Door deze extra producten hebben zo’n 1200 Amsterdamse gezinnen meer producten als groente, fruit, kaas en vlees in hun voedselpakket.

Hulp is welkom

Rolf Peters van de Voedselbank geeft aan dat een supermarkt gemiddeld 150 producten per dag weggooit. Grote bedrijven doneren steeds minder en daarom is hulp altijd welkom. ‘Grote leveranciers houden steeds meer bij wat zij per jaar doneren en schroeven daarom de productie en donaties terug.’ Door de Voedselbrigade kunnen de gezinnen gezonder eten, is er minder voedselverspilling en daarnaast doen de studenten veel nuttige ervaring op.

Lees ook in de Daily:
Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren
Zorg voor meer dopamine en voor meer geluk

Bron: Het Parool
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie