Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren

The Optimist 6 mrt 2018 Samenleving

Je bent nooit te oud om te leren. Dit is ook wat Miguel Castillo moet hebben gedacht. De 80-jarige Spanjaard heeft namelijk besloten om lessen in moderne geschiedenis te volgen en is hiermee een van de oudste studenten.

Het is alweer 42 jaar geleden dat Castillo in Verona, Italië, was. Hier woonde hij het optreden van Maria Callas bij, een van de beroemdste operazangeressen van na de Tweede Wereldoorlog. Het is voor Castillo een herinnering die altijd voort zal duren. Castillo besloot dan ook om terug te keren naar Verona om hier moderne geschiedenis te studeren.

Het roer omgooien

Na jaren te hebben gewerkt als notaris keerde Castillo terug naar de academie. Hij ging met pensioen maar kreeg op 75-jarige leeftijd een hartaanval. Deze gebeurtenis zette hem aan het denken. Hoe wil ik de resterende dagen die ik nog heb besteden? Hij besloot dan ook het roer om te gooien en moderne geschiedenis aan de Universiteit van Valencia te studeren. Elke dag volgt hij colleges met studenten die rond de twintig jaar zijn.

Uitwisselingsproject

In het kader van je bent nooit te oud om iets nieuws te leren, gaf Castillo zich op als uitwisselingsstudent. Elk jaar worden deze studenten voor een bepaalde periode uitgezonden naar diverse landen in Europa. En Castillo is zo’n uitwisselingsstudent. Castillo kiest niet helemaal voor het studentenleven en zal dan ook niet in een studentenhuis verblijven. ‘Mijn vrouw komt en wij zullen een tijdje in een hotel verblijven en vervolgens in een appartement. Mijn vrouw zegt dat ze ons niet snel op een pyjama-party ziet.’

Een bron van inspiratie

‘Sluit jezelf niet thuis op, maar stel jezelf open naar de wereld, want we kunnen nog veel bijdragen aan en ontvangen van de maatschappij,’ aldus Castillo. Eerder schreven we ook al over de 88-jarige Sheila Rozann die nog vol in het leven staat, een bron van inspiratie is en al meer dan 60 jaar balletles geeft.

Heb jij ook op latere leeftijd gekozen om het roer om te gooien? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Lees ook in de Daily:
Een gezond voedselpakket en minder verspilling? De Voedselbrigade zorgt er voor!
Zorg voor meer dopamine en voor meer geluk

Bron: The Local
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie