Zo moet je jezelf gaan zien om succesvol te stoppen met roken

The Optimist 23 nov 2017 Gezondheid

Stoptober, de maand waarin hard wordt getracht te stoppen met roken, is al even voorbij. Naar aanleiding van deze maand schreven wij onlangs hoe je als (voormalig) roker het risico op COPD kunt verkleinen. Maar wat moet je nou doen als het stoppen met roken niet wil lukken? Wij vertellen het.

Eline Meijer, psycholoog, zocht het uit. Wat is nou het belangrijkste wanneer je succesvol wilt stoppen met roken? Volgens Eline Meijer is het belangrijk dat de persoon die wil stoppen met roken zichzelf ziet als niet-roker. Zij ondervond dat wanneer mensen zichzelf niet als niet-roker zagen, zij minder succesvol waren in het stoppen met roken. Dit is met name te zien bij rokers met een lagere sociaaleconomische status.

Je eigen identiteit

Het is menselijk om je op een manier te gedragen die past bij je identiteit. Zo kan roken dan ook een belangrijk deel zijn van wie en hoe een persoon is. Het roken past dan goed bij hoe ze zichzelf zien, vinden zij. Echter kan het ook zijn dat een roker zich juist als een niet-roker ziet. ‘Rokers die zichzelf kunnen zien als niet-roker zullen meer geneigd zijn om te stoppen. Die nieuwe identiteit als niet-roker is eigenlijk een ‘toekomstig zelf’. We weten dat een duidelijk beeld van het ‘toekomstig zelf’ heel motiverend kan werken voor gedragsverandering.’

Van roker naar niet-roker

Ondanks dat het algemeen bekend is dat roken schadelijk is voor de gezondheid, blijft men roken. De gruwelijke plaatjes op sigarettenpakjes helpen ook niet mee. Maar waarom is het dan toch zo lastig om te stoppen met roken? Wat is het dat het sommige rokers niet lukt om te stoppen met roken en niet terug te vallen?

Om succesvol te stoppen met roken is het dan ook belangrijk om de manier waarop je jezelf ziet te veranderen, want dit heeft invloed op je gedrag. Uit het onderzoek van Eline Meijer blijkt dan ook dat de identiteit van een roker of niet-roker in de loop van de tijd kan veranderen. Rokers zien zichzelf steeds meer als roker, terwijl ex-rokers zichzelf steeds minder als roker zien en dus meer als niet-roker. Dit bewijst dan ook dat het stoppen met roken makkelijker wordt wanneer je jezelf als niet-roker beschouwt.

Ook in de Daily van vandaag:
Wees deze dag dankbaar voor al het moois en goeds in je leven
Op deze manier worden huishoudens snel energieneutraal

Bron: Universiteit Leiden
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie