Op deze manier worden huishoudens snel energieneutraal

The Optimist 23 nov 2017 Natuur & Milieu

Wanneer je denkt aan het energieneutraal maken van je woning weet je waarschijnlijk niet zo goed waar je moet beginnen. En hoeveel kost dat wel niet? Dankzij een nieuwe slimme oplossing kan een groot percentage woningen in Nederland versneld energieneutraal worden. En nog mooier, de oplossing kan worden toegepast ongeacht het type woning, zonder verhoging van de woonlasten en zonder dat eerdere maatregelen teniet gedaan worden.

Wooncomfort verbeteren, verduurzamen en minder woonlasten

De oplossing, bedacht door Stichting Samen Energieneutraal, werd woensdag 8 november 2017 gepresenteerd in het Buitenhof in Den Haag. De stichting presenteerde de Quick-fit oplossing aan Energiecommissaris Ruud Koornstra en Tweede Kamerfractieleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en William Moorlag (PvdA). De oplossing werd positief ontvangen. Moorlag: ‘Er ligt een enorme opgave, want er moeten veel woningen worden verduurzaamd. Het vergt giga-investeringen om woningen helemaal energieneutraal te maken. Interessant aan dit concept is dat met tamelijk eenvoudige ingrepen een drieslag wordt gemaakt: wooncomfort verbeteren, verduurzamen en woonlasten naar beneden brengen. Wij moeten ons gaan inspannen bij het ministerie en ook bij de Sociaal-Economische Raad om dit goed in beweging te brengen.’

Quick-fit oplossing van Stichting Samen Energie Neutraal

Om tot een oplossing te komen zodat huishoudens snel energieneutraal kunnen gaan, werkte Stichting Samen Energie Neutraal samen met de projectgroep EEN. Om Quick-fit in te zetten, moeten huiseigenaren en andere partijen het volgende doen:

Hybride warmtepomp
Huiseigenaren dienen een hybride warmtepomp te installeren. Volgens de projectgroep levert dit een energiebesparing van ten minste 50 procent op, ongeacht het woontype. Daarnaast kost het geen extra geld. Ook is het van belang dat huiseigenaren overstappen op duurzame energie.

Duurzaam gas
Opvallend is dat de partijen niet compleet van het gas af willen. Volgens hen is een overstap naar duurzaam gas gewenst. Huishoudens verkrijgen duurzaam gas uit hun eigen afval dat wordt gebruikt als grondstof. Hiervoor is echter een nieuwe technologie nodig die nog ingevoerd moet worden. Deze stap moet eerst genomen worden door de overheid en bedrijven.

Afgestemde acties van huishoudens, bedrijven, overheden en financiers

Een voorwaarde van de Quick-fit oplossing is dat alle partijen acties ondernemen. De investeringen voor huishoudens zijn beperkt en voor bedrijven zijn de investeringen economisch rendabel. Volgens de stichting kan de financiering goedkoop en valt de investering mee voor gemeenten, waterschappen, provincies en de overheid.

Ook in de Daily van vandaag:
Wees deze dag dankbaar voor al het moois en goeds in je leven
Zo moet je jezelf gaan zien om succesvol te stoppen met roken

Bron: Samen Energie Centraal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie