The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Je kent het wel: je loopt in het donker over straat en ziet niet goed wat er op straat ligt. Eenmaal thuis komt er een eigenaardig luchtje onder je schoen vandaan.. kak! In het Britse Worcestershire hebben ze hier dankzij een innovatieve uitvinding binnenkort geen last meer van.
Brian Harper woont tussen de heuvels van Malvern Hills in Worcestershire. Hoe pittoresk het landschap ook mag zijn, ook in de woonwijken van Malvern Hills zijn er honden die – al dan niet aangelijnd – op straat poepen. De afgelopen drie jaar heeft Harper een systeem bedacht waarmee hondenpoep op een positieve manier ingezet kan worden: als stroombron voor straatverlichting.
Harper zet zich graag in voor het milieu en is actief lid van de milieubeweging Transition Malvern Hills. Dankzij hulp van verschillende andere lokale projecten bouwde hij een systeem dat energie opwekt uit hondenpoep. Dit systeem is speciaal ontworpen om bevestigd te worden aan lantaarnpalen zodat straten voortaan verlicht worden door hondenpoep.
Om de lantaarnpaal te laten schijnen moeten hondeneigenaren – zoals altijd de bedoeling is – met een zakje de poep opruimen van hun hond. Het is de bedoeling dat zij het zakje met inhoud vervolgens in de machine gooien die aan de lantaarnpaal is bevestigd. Wanneer er aan de hendel wordt gedraaid wordt er een proces in gang gezet waarbij de uitwerpselen worden verhit waardoor er bio methaan vrijkomt. Dit ‘groene gas’ zorgt ervoor dat de lantaarn gaat branden.
Er zijn zo’n tien zakjes hondenpoep nodig om de lantaarn voor twee uur te laten branden. Harper hoopt dan ook dat door deze vernieuwende straatverlichting hondeneigenaren voortaan netjes de behoefte van hun viervoeter opruimen. Zijn volgende stap is om het systeem te installeren in verschillende stadsparken in Groot-Brittannië.
Het gas waarmee de lantaarnpaal van Harper wordt verlicht ontstaat als gevolg van biologische enzymatische processen. Dit proces vindt plaats in een zuurstofarme omgeving. In ontwikkelingslanden wordt deze techniek al langer ingezet. In landen als India wordt rioolwater en mest ingezet voor het opwekken van stroom.
Wie weet worden onze straten in de toekomst wel verlicht door hondenpoep. Het zou in ieder geval veel irritatie schelen als we er niet meer doorheen hoeven te lopen, maar de hondenpoep gaan inzetten als bron van duurzame energie.
Ook in de Daily van vandaag:
> Nieuwe behandeling laat oorsuizen verdwijnen
> Een complimentje: de kunst van het geven en ontvangen
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties