Nieuwe behandeling laat oorsuizen verdwijnen

The Optimist 18 jan 2018 Gezondheid

Eerder schreven we over tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Tinnitus zou je aan kunnen pakken door de focus te verleggen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat er nog een andere manier bestaat waarop je oorsuizen kunt aanpakken.

Zo’n 30 procent van de bevolking heeft last van oorsuizen. De één hoort een geluid als fluiten en de ander hoort weer gesis of gezoem. Deze klachten kunnen op hun beurt weer andere klachten veroorzaken, zoals concentratieproblemen, slaapproblemen en duizeligheid. Aandacht schenken aan het geluid dat wordt veroorzaakt door tinnitus maakt het probleem alleen maar groter. Beter zou het dan ook zijn om de aandacht te verleggen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen. Toch is er nog een andere oplossing.

Elektroden op je hoofd

Aan de universiteit van Michigan werd onderzoek gedaan naar een nieuwe behandeling. Het onderzoek wijst uit dat de simpele oplossing met oordoppen en elektroden oorsuizen kan laten afnemen of zelfs doen verdwijnen. Het lijkt zo simpel: twee oordoppen in en wat elektroden die op je geplakt worden. Uit de oordoppen komt geluid en de elektroden geven zwakke elektrische impulsen af. Toch maakt deze simpele opzetting heel wat mensen met tinnitus blij.

Het brein trainen

Het brein is de veroorzaker van tinnitus, zegt Susan Shore, professor aan de universiteit van Michigan, die het onderzoek leidt. ‘Wanneer de hoofdneuronen hyperactief worden en met elkaar synchroniseren, wordt een bepaald signaal uitgezonden naar andere delen in het brein waar het waarnemen plaatsvindt. Als deze signalen gestopt kunnen worden, kan ook tinnitus gestopt worden.’ Door deze behandeling wordt als het ware langzaam het geluid dat de persoon hoort uit het oor getraind. Dit doen ze door een geluid af te spelen dat ongeveer dezelfde frequentie en volume heeft als de tinnitus. Vervolgens wordt een kleine elektrische impuls toegevoegd.

Hoopvolle resultaten

Voor het onderzoek kreeg de ene groep vier weken lang een dagelijkse sessie van 30 minuten met de apparatuur. De controlegroep kreeg alleen het geluid en niet de elektrische impulsen. Bij de controlegroep namen de klachten niet af. Bij de groep die de behandeling kreeg, was wel een afname van de klachten te zien. Daarbij namen de klachten bij niemand toe. Bij twee patiënten was de tinnitus zelfs helemaal verdwenen. De resultaten zijn dan ook hoopvol.

Ook in de Daily van vandaag:
Zijn onze straten in de toekomst verlicht door hondenpoep?
Een complimentje: de kunst van het geven en ontvangen

Bron: New Atlas
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Nieuwe behandeling laat oorsuizen verdwijnen”

 1. zijn er in Nederland ook kansen dat een dergelijke methode wordt toegepast?

 2. Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Bv medicatie gebruik? De oorzaak van de Tinnitus? Hoelang de T al bestaat?

 3. Waar zou ik deze behandeling kunnen krijgen.
  Naam, adres, telefoonnummer zou geweldig zijn

 4. Beste Rob,

  Voor meer inhoudelijke vragen over de behandeling raden wij aan om naar uw huisarts of behandelend arts te gaan.

  – The Optimist

 5. Beste Ria,

  Helaas hebben wij deze informatie niet.
  Wij raden dan ook aan om hierover te informeren bij uw huisarts of behandelend arts.

  – The Optimist

Geef een reactie