Een complimentje: de kunst van het geven en ontvangen

The Optimist 18 jan 2018 Zingeving

Een compliment geven, het is iets waar we meestal niet bij stil staan. Het floept er vaak uit zonder dat we erbij nadenken. ‘Wat zie je er leuk uit vandaag!’ of ‘Je bent goed bezig!’. Maar wat als we eens bewuster complimenten zouden gaan uitdelen? Het geven en ontvangen van een compliment is namelijk waardevoller dan je denkt.

Voor iedereen is het fijn om een complimentje te krijgen. Bijvoorbeeld over het werk, iets dat je gedaan hebt of omdat je er goed uitziet. Soms kan het alleen lastig zijn om zo’n complimentje aan te nemen, worden we er ongemakkelijk van of vinden we het bijvoorbeeld normaal dat we die deadline hebben gehaald of dat we iemand hebben geholpen. Als je tot de groep behoort die zich ongemakkelijk voelt na het krijgen van een compliment is de kans groot dat je de positieve opmerking wegwuift. Het is dan ook een hele kunst om een compliment van een ander aan te nemen.

Aannemen

Een compliment krijgen maar niet aannemen, misschien ben jij er ook goed in. ‘Oh, deze blouse? Die heb ik al jaren, ooit in de uitverkoop gekocht.’ Je kan echter ook een keer het complimentje aannemen en degene hiervoor bedanken. Misschien is het even oefenen in het begin, maar oefening baart kunst. Reageer bijvoorbeeld met ‘Bedankt’ of ‘Wat lief, bedankt.’ Door te leren om complimentjes aan te nemen, leer je ook meteen om een keer trots op jezelf te zijn. Je voelt je meer gewaardeerd om wat je doet.

Als je leert om een compliment aan te nemen, ben je een stap dichterbij het geven van een compliment. Het aanvaarden van een mooie, persoonlijke opmerking is een instant mood lifter. Je zult merken dat je je beter voelt en eerder geneigd bent om dit goede gevoel door te geven aan de eerste beste persoon die je tegenkomt.

Geef iemand eens een complimentje

Bewust een compliment geven aan iemand betekent niet dat dit minder oprecht of gemeend is. Door actief na te gaan waar je iemand op kunt complimenteren train je jezelf in het hebben van een positief denkpatroon. Sta er maar eens bij stil wat je allemaal om je heen ziet en wat je daar goed aan vindt en waardeert. Je kunt deze bevindingen ombuigen tot een compliment. Op deze manier creëer je meer positiviteit, kun je iemands dag maken en zet je als het ware het ripple effect in gang. Grote kans dat degene die jouw compliment ontvangt dit weer doorgeeft aan een ander.

Is er iemand die jij graag een complimentje wil geven? Misschien is dit het moment om dat te doen!

Ook in de Daily van vandaag:
Zijn onze straten in de toekomst verlicht door hondenpoep?
Nieuwe behandeling laat oorsuizen verdwijnen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Een complimentje: de kunst van het geven en ontvangen”

  1. Het lijkt moeilijk om een compliment te geven of te ontvangen, maar wanneer je jezelf daarin oefent gaat de wereld om je heen er een stuk mooier uitzien!
    Ineke

Geef een reactie