The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Overal ter wereld verbleken koraalriffen door het opwarmende zeewater. Hoewel verbleekt koraal zich kan herstellen, zijn de herstelperiodes de afgelopen jaren steeds korter geworden. Door grootschalige verbleking kunnen koralen zich niet snel genoeg herstellen. Ook het grootste koraalrif ter wereld, het Groot Barrièrerif, heeft met continue verbleking te maken. Maar er drijft hoop aan de horizon. Een gigantisch ‘vlot’ van vulkanisch puimsteen met nieuw zeeleven beweegt zich richting de Australische Koraalzee.
Het vlot van puimsteen is even groot als het Amerikaanse eiland Manhattan en waarschijnlijk afkomstig van een onderwatervulkaan in Tonga, een eilandengroep in Polynesië. Het steen is licht en poreus, waardoor het een ideale huisvesting vormt voor koraal en andere micro-organismen. Larven en allerlei andere zeedieren verschuilen zich in het puimsteen, zodat ze veilig verder kunnen groeien terwijl het gesteente met de stroming meevoert richting Queensland. Volgens wetenschappers zou dit kunnen zorgen voor het herstel van het Groot Barrièrerif.
In 2012 werd na een soortgelijke vulkaanuitbarsting onder water een vergelijkbaar onderzoek gedaan naar het effect hiervan. De onderwateruitbarsting zorgde toen voor een enorme toename van zeeleven. Hoeveel impact het vulkanisch gesteente van Tonga gaat hebben op het Australische rif, is nog afwachten. Volgens Lisa Becking, docent tropische mariene biologie aan de Wageningen University, zijn koraallarven kieskeurig wat betreft hun leefomgeving en is het daarom niet zeker of ze zich gaan nestelen in het Groot Barrièrerif. Daarbij heeft het vlot een grootte van 150 vierkante kilometer ten opzichte van het 350.000 vierkante kilometer grote rif. Dit neemt volgens Becking niet weg dat er kansen zijn, aangezien het puimsteen een grote biodiversiteit met zich meebrengt.
Naar verwachting komt het vulkanisch gesteente over een maand of zeven aan bij de Australische kust.
Lees meer over koraal:
Koraalriffen bij Indonesië gezonder dan verwacht
3D printen van koraal op de Malediven oplossing voor koraalsterfte
Eindelijk verboden: rifbeschadigende zonnebrandcrème
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
hier word ik helemaal blij van! Dank jullie