3D-geprint koraal op de Malediven oplossing voor koraalsterfte

The Optimist 4 okt 2018 Natuur & Milieu

Zeeonderzoekers hebben 3D-geprinte koraalriffen in zee geplaatst bij de Malediven om de beschadigde habitat te herstellen. Het klinkt misschien als een gimmick, maar het 3D-geprinte rif helpt tegen het uitsterven van koraal en het helpt de dieren in zee.

De lokale vissers keken sceptisch toe toen zeeonderzoekers het eerste 3D-geprinte rif van keramiek bij een van de 1.000 eilanden op de Malediven in elkaar zette. Koraal begint zijn levenscyclus zodra drijvende larven op zoek gaan naar een plek die vrij is van roofdieren en waterstromen. Het 3D koraal kan dienen als de ingewikkelde structuur van bestaande riffen die nodig is om nieuwe koraalgroei te bevorderen. Ook kleine koraalkwekerijen gebruiken 3D techniek.

De kunst was om dit op te schalen voor een permanente structuur op zee. Reef Design Labs ontwikkelde vervolgens een soort bouwpakket voor op zee. 'De onderdelen konden ter plekke in het water in elkaar gezet worden. Je hebt dan ook geen grote schepen nodig om op de locatie te komen. Met de hand kunnen duikers een stevig skelet vormen die geïnspireerd is op de inheemse koraalgemeenschap', zegt Aminath Shauna, een native Maldivian en woordvoerder van Summer Island Maldives.

Het alternatieve koraalrif biedt verder onderdak aan schaaldieren, sponsen en anemonen, maar het zijn ook schuilplaatsen voor vissen. Het helpt dus om het zeeleven in tact te houden. Vrij snel nadat het 3D-koraal was bevestigd, kwamen nieuwsgierige vissen af op de kleine nissen en uitsteeksels van de zogenoemde Maldivische MARS (Modular Artificial Reef Structure).

Reef Design Labs heeft de structuur ontworpen op basis van de koralen die het meest groeien op de Malediven. Shauna zegt: 'De 3D-geprinte riffen hebben al deze contouren en vormen die de natuurlijke riffen nabootsen, zodat koralen zich gemakkelijk kunnen hechten, wat we niet kunnen doen door gewone betonconstructies te bouwen.'

Bron: Fast Company
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “3D-geprint koraal op de Malediven oplossing voor koraalsterfte”

  1. Benieuwd welk materiaal werd gebruikt om mee te printen. Hopelijk een zeer duurzaam en niet vervuilend materiaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met