Vintage shoppen: een nieuwe, duurzame trend?

The Optimist 17 jan 2018 Natuur & Milieu

Elke dag worden er nieuwe producten gemaakt, zoals stoelen, tafels en elektronica. Allemaal spullen die we voor een leuker prijsje eigenlijk prima tweedehands kunnen kopen. De productie van veel spullen is vaak overbodig als we kijken naar wat er allemaal al in omloop is. Gelukkig blijkt nu dat de consument steeds meer openstaat voor ‘oud’.

Vroeger was het minder normaal om je spullen tweedehands te kopen. De wegwerpmaatschappij bestond nog niet en het was een luxe om nieuwe spullen te kopen. Inmiddels is het zelfs hip om te zoeken naar de meest unieke tweedehands schatten. Pareltjes die ooit van een ander zijn geweest en nu een tweede leven krijgen.

De prijs en het milieu

Omdat de consument steeds bewuster wordt van problemen als klimaatverandering en het milieu, wordt de kringloopwinkel sneller als optie gezien. Zo blijkt zelfs dat 74 procent van de consumenten hun koopgedrag zou willen aanpassen om duurzaam bezig te zijn. Niet alleen is het duurzaam om gebruikte spullen bij de kringloop te kopen, het is ook vele malen goedkoper dan wanneer je ze nieuw aanschaft.

Meer betalen

Ouderen zijn gewilliger dan jongeren om hun koopgedrag aan te passen. Zo blijkt uit onderzoek dat 77 procent van de mensen tussen de 45 en 59 jaar hun koopgedrag zou aanpassen voor het milieu. Bij 60-plussers is dit 82. Bij de jongere generatie ligt dit percentage wat lager, namelijk 60 procent. Ook blijkt dat de consument twaalf procent meer wil neertellen voor nieuwe duurzame producten.

Een nieuwe trend

Inmiddels is het een trend geworden om duurzaam te shoppen. Zo worden er regelmatig vintage kilo sale dagen gehouden. Dagen waarop de bewuste consument voor een leuk prijsje tweedehands kleding kan scoren. Ook de tweedehands winkels zijn steeds meer in trek, of het online shoppen van tweedehands items. Want wat is er nou leuker dan een vintage item op de kop te tikken, dit misschien een beetje op te knappen en zo een uniek stuk binnen te halen?

Ook in de Daily van vandaag:
Deze website laat zien waar je nu echt op solliciteert
Met deze 3 tips ben je van succes verzekerd

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie