Met deze 3 tips ben je van succes verzekerd

The Optimist 17 jan 2018 Zingeving

Wil je iets bereiken? Dan is het handig om doelen te stellen. Deze doelen dagen je vaak uit om dingen te doen die nieuw voor je zijn en waar je aan moet wennen. Maar hoe houd je je nieuwe – gewenste – gedrag vol? Wij helpen je een handje op weg.

Heb je als doel om gezonder te eten, meer te bewegen of misschien meer geld te sparen? Dit is een mooi streven. Als je je leefstijl drastisch moet aanpassen om je doel te bereiken kun je zonder een ijzersterk discipline nooit binnen één dag je gedrag radicaal omkeren. Een verandering gaat vaak met vallen en opstaan. Met onderstaande tips ben je een stap dichterbij het halen van je doel.

Wees realistisch

Heb je een goed voornemen of doelen waar je aan wilt werken? Schrijf deze dan eerst goed op voor jezelf. Hoe ben je van plan om hier aan werken? Binnen welk tijdsbestek wil jij je doelen behalen? Heb je hulp nodig bij het behalen van je doel? En zo ja, wie kan je dan helpen? Wees realistisch naar jezelf toe en maak je doel tastbaar. Soms kan je doel heel optimistisch zijn, maar kom je er tijdens deze stap achter dat het eigenlijk niet helemaal realistisch is. Geen paniek, stel je doel dan bij.

Kleine stapjes

Misschien wil je meerdere dingen tegelijk veranderen, maar dit kan dan wel opeens een hele berg zijn. Doe alles daarom stap voor stap. Het is namelijk niet erg om je doel in kleine stapjes te behalen. Het werkt juist veel effectiever. Beter in kleine stapjes dan opgeven. Lukt het allemaal even niet zo goed of lopen dingen anders dan je had gedacht? Doe dan gerust een stapje terug.

Zet vinkjes

Een stappenplan of een to do list werkt vaak erg fijn en overzichtelijk. Heb je iets behaald of afgerond? Dan is het tijd om te strepen. Schrijf daarom je hele plan op en wat je wanneer wil doen (blijf realistisch). Op deze manier heb je meer overzicht en kan je daarna alles afvinken. Daarbij werkt het afvinken ook nog eens motiverend om zo snel mogelijk aan je volgende stap te beginnen.

Verlies je uiteindelijke doel niet uit het oog. Als je op het punt staat om op te geven, bedenk dan waarom je er ook alweer aan begonnen was. Zit je er even doorheen? Geef jezelf dan wat tijd en pak het hierna weer op. Je kunt het!

Ook in de Daily van vandaag:
Deze website laat zien waar je nu echt op solliciteert
Vintage shoppen: een nieuwe, duurzame trend?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie