Vijf tips voor een duurzame kerstoutfit

The Optimist 13 dec 2019 Natuur & Milieu

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor veel mensen een reden om nieuwe kleding te kopen, maar je kerstoutfit hoeft niet per se gloednieuw te zijn. Genoeg initiatieven en alternatieven bewijzen dat je deze ook verantwoord kunt samenstellen. Met de volgende vijf tips zit je in een duurzame outfit aan het kerstdiner.

United Wardrobe

United Wardrobe is een app om tweedehands en vintage kleding te kopen en te verkopen. United Wardrobe’s missie is om tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken. De app heeft zo’n 2,5 miljoen gebruikers in Europa. Kleding kopen en verkopen op United Wardrobe is erg makkelijk door de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie. United Wardrobe biedt miljoenen producten aan, dus er zit ongetwijfeld iets leuks tussen voor jouw kerstoutfit.
www.unitedwardrobe.com

De eerste kledingruil-winkel

Op zaterdag 31 augustus jl. opende de eerste kledingruil-winkel van Nederland haar deuren. De naam van de winkel is Swapshop010 en is dan ook gevestigd in Rotterdam. De winkel wordt gerund door Awearness Kollektif. Bij de kledingruil-winkel draait het niet om kleding kopen, maar om het ruilen van kleding, schoenen en accessoires. Voor de kleding die je inlevert krijg je punten. Die punten kan je dan weer gebruiken om nieuwe kleding van uit te zoeken. Wie weet ruil je de kleding waar je niet meer naar omkijkt voor een leuke kerstoutfit.
www.awearnesskollektif.com/swappunten

LENA the fashion library

Eind 2014 ontstond LENA the fashion library. Bij deze kledingbibliotheek kun je lenen én kopen uit een collectie van opkomende designers, duurzame merken en vintage. LENA heeft zowel een basiscollectie als een exclusieve collectie. Bij LENA zijn verschillende abonnementen van diverse prijscategorieën beschikbaar. Deze abonnementen bepalen hoeveel kleding je mag lenen/kopen. Het is ook mogelijk om kleding te lenen zonder een abonnement, maar dit mag dan één keer per week. LENA is gevestigd in Amsterdam. Een kerstoutfit is dus ook te leen.
www.lena-library.com

Organiseer zelf een swap

Je kunt natuurlijk ook zelf een kledingruilevenement organiseren. Vraag eens rond bij je naasten. Wie weet hebben jouw vrienden, familieleden of de buren wel leuke kleding waar ze vanaf willen en kun je je eigen kleding ruilen met hen.

Kinderen

Voor de lezers onder ons met kinderen en/of kleinkinderen: ook voor kinderen is een duurzame kerstoutfit mogelijk. Hulaahoop, opgericht door twee Nederlandse moeders, is een kledingabonnement dat meegroeit met je (klein)kind. Voor dit abonnement dien je een maandelijks bedrag van €17,50 te betalen. Vervolgens kun je kleding lenen in de juiste maat. Als de kleding niet meer past kan het weer ingewisseld worden voor een outfit in een grotere maat. Elke outfit bestaat uit een romper, broek of rok en trui of vest. Hoeveel outfits je wilt lenen, bepaal je zelf. Naast dat dit initiatief goed is voor de portemonnee, is het ook goed voor het milieu. Bij Hulaahoop zijn alleen duurzame kledingmerken verkrijgbaar.
www.hulaaloop.com

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie