Keuze: Zes apps die de wereld verbeteren

Yildiz Celie 2 dec 2019 Natuur & Milieu

De een na de andere app ziet het levenslicht. De vraag is of de applicaties ook echt goed werken. De redactie van The Optimist deed de proef op de som en testte een reeks bestaande apps. Zes apps rolden uit de test. Deze functioneerden naar behoren en waren gebruiksvriendelijk. Kies jouw apps om de wereld een beetje mooier of beter te maken.

Viswijzer

Goede vis uit de Noordzee. Dat kan. Met de VISwijzer kunt u zien hoe vissen, schaal- en schelpdieren in het Nederlandse schap scoren op duurzaamheid. De app is bedoeld voor zowel de consument als de horecaondernemer. Alle vissoorten worden onder meer beoordeeld op biologische kenmerken, de effecten van wildvangst of eventuele effecten bij kweekvis. Voor de beoordelingen maken de samenstellers van de app gebruik van de meest recente wetenschappelijke gegevens van visbestanden. De applicatie is een initiatief van Stichting De Noordzee, de Good Fish Foundation en het Wereld Natuur Fonds. De drie partijen willen stimuleren om vis uit de Noordzee te kiezen met een positieve beoordeling. ‘Daarmee geeft u een duidelijk signaal af aan de handel en de sector en beloont u vissers die serieus werk maken van verduurzaming. Zo kunt u bijdragen aan, op én in het water’, aldus de initiatiefnemers.

Meer informatie: www.goedevis.nl

Meditation Moments

Meditation Moments is een handige Nederlandse app voor het doen van geleide meditaties. De gratis versie biedt toegang tot vier korte welkomstmeditaties, zeven momentmeditaties en een muziektrack. Ook staan in de app tegen betaling luisterboeken zoals Master your Mindset en Dansen in de hemel. De applicatie bevat in totaal meer dan honderd meditaties, inclusief affirmaties en visualisaties geleid door radio-dj en tv-presentator Michael Pilarczyk. Zelf noemt hij zich leraar in levenskunst ofwel mindfulness of mindsetcoach. Meditatie veranderde Pilarczyks leven. Met de app hoopt hij andere mensen op weg te helpen ‘de kracht van het nu te bereiken’. Meditation Moments kan gebruikt worden om de dag te beginnen, voor een goede nachtrust of gewoon voor een relaxmoment tussendoor. Inmiddels is de toepassing voor meer rust in het hoofd al meer dan 2,3 miljoen keer beluisterd.

Meer informatie: www.meditationmoments.com

Welcome

De Welcome App is een interactief platform voor nieuwkomers en locals om in contact te komen met elkaar. Zowel sociaal als professioneel, online en offline. Zonder negativiteit, vooroordelen of gedoe. Welcome is van origine een Zweeds initiatief en werd in 2015 in het leven geroepen in Zweden en later uitgerold in Noorwegen en Nederland. In het najaar van 2018 werd de Nederlandse editie gelanceerd dankzij Stichting Blendin. De initiatiefnemers van Welcome NL geloven dat mensen alleen met elkaar een gebalanceerde samenleving kunnen creëren, anders drijven mensen en groepen uiteen. Oftewel zoals de organisatie stelt: ‘Wij willen iedereen, zowel nieuwkomers als Nederlanders en bedrijven de kans bieden om bij te dragen aan integratie!’ Maak via de app samen afspraken voor een lunch, vind of plan een evenement of help iemand uit de brand door een vraag te beantwoorden.

Meer informatie: www.welcomeapp.nl

Too Good To Go

De anti-voedselverspillingsapp Too Good To Go is een vermelding waard. Binnen twee jaar is het de club van ‘Waste Warriors’ in Nederland gelukt om meer dan 1 miljoen maaltijden te redden uit de afvalbak. Dit staat gelijk aan de energie die nodig is voor het opladen van 300 miljoen mobiele telefoons en 2,5 miljoen kilogram bespaarde CO₂-uitstoot. Begin 2018 werd de applicatie gelanceerd. Het van origine Deense initiatief is in totaal in twaalf landen actief. Bij elkaar zijn 18,8 miljoen maaltijden gered. De toepassing heeft in Nederland zo’n 800 duizend gebruikers en ruim tweeduizend aangesloten winkels, waaronder supermarkten, bakkers en restaurants. In Nederland wordt ieder jaar 1,7 tot 2,5 miljoen ton eten verspild van boer tot bord, waarbij de consument ongeveer 145 euro per jaar weggooit. De Nederlandse organisatie is blij een verschil te mogen maken in het verspillingsprobleem.

Meer informatie: www.toogoodtogo.nl

HappyCow

HappyCow is een wereldwijd werkende app voor het vinden van vega(n) restaurants of restaurants met een diervriendelijke kaart. De applicatie is bedoeld voor reizigers, maar werkt ook prima voor een dagje uit. Geef simpelweg uw locatie op of zoek op steden die u wilt bezoeken en de ‘vegan’, ‘vega’ of ‘veggie’ opties komen naar voren. Ook vindt u informatie over het restaurant, een prijsindicatie, de afstand die u moet afleggen en reviews van bezoekers. HappyCow werd in 1999 opgericht vanuit de passie voor een veganistische of vegetarische lifestyle. De online community is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd bolwerk van restaurants, lunchrooms en natuurwinkels. De oprichters vinden een ecologische manier van leven belangrijk, waardoor ook natuurwinkels in de toepassing zijn opgenomen. Iedere maand bedient HappyCow miljoenen mensen over de hele wereld.

Meer informatie: www.happycow.net

United Wardrobe

United Wardrobe is een succesvolle app om tweedehands en vintage kleding aan te bieden. Het platform is bedacht door drie Wageningse studenten en werkt in vier talen: Frans, Duits, Engels en Nederlands. De missie van het drietal is om tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken. ‘Er is al zoveel kleding op deze planeet, waarom zouden we altijd maar nieuwe kleding kopen als er al zoveel leuks ter beschikking is?’, stellen de modeliefhebbers. De app geeft toegang tot miljoenen producten en heeft 2,5 miljoen gebruikers in Europa. Met de toepassing kan tot 80 procent bespaard worden op kleding. Kleding verkopen is bovendien heel simpel door de gebruiksvriendelijkheid van de app; zet uw foto’s online via de app, vul de verkoopprijs in en minder dan een minuut later staat het item online. Het shoptegoed, de orders en biedingen zijn daarbij makkelijk terug te vinden.

Meer informatie: www.unitedwardrobe.com

Dit artikel is eerder gepubliceerd in The Optimist magazine #189.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Geef een reactie