Vijf redenen om een dutje te doen tussendoor

The Optimist 17 aug 2018 Zingeving

We wisten al dat slapen gezond is. Over de powernap, het dutje, schreven we al eerder. Het maakt je alerter en het geeft meer energie. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een slaapje tussendoor ook is aan te raden als je voldoende nachtrust krijgt. Dus, niet alleen voor mensen met een slaapgebrek is het een aanrader. We zetten wat gezondheidsvoordelen van een dutje op een rij, aangetoond door onderzoek wereldwijd (probeer wakker te blijven):

1. Het vergroot je geduld
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan deden onderzoek naar de relatie tussen geduld en een dutje doen. Deelnemers die een uur lang hadden gedut, konden twee keer zo lang een saaie opdracht vervullen dan een controlegroep die dit niet had gedaan.

2. Alleen al het denken aan een dutje kan je bloeddruk verlagen
Britse onderzoekers constateerden dat de bloeddruk daalde voordat mensen in slaap vielen – alleen al anticiperen op het dutje dat ze gingen nemen was genoeg om de bloeddruk naar beneden te krijgen.

3. Het helpt je meer te onthouden
Duitse onderzoekers kwamen erachter dat een dutje van een uur ons vermogen om informatie te onthouden drastisch kan verbeteren. Proefpersonen die een dutje deden konden tot vijf keer meer onthouden dan proefpersonen die naar een dvd hadden gekeken.

4. Het kan je creativiteit verbeteren
Onderzoek van de Universiteit van Californië in San Diego toonde aan dat mensen die REM-dutjes nemen – de diepe slaaptoestand waarin je droomt – creatiever waren als het ging om het oplossen van problemen dan niet-REM-nappers.

5. Regelmatige dutjes kunnen hartaandoeningen helpen voorkomen
Uit Grieks onderzoek onder 23.000 volwassenen blijkt dat mensen die ‘s middags dutjes namen – oftewel de siëstaliefhebbers – meer dan dertig procent minder kans hadden om te overlijden aan hartziekten.

Denk je dat het je niet lukt om overdag even echt in slaap te vallen? Geen probleem. Een onderzoek uit 2007, waarin werd gekeken naar de effecten van dutten versus rusten, toonde aan dat alleen al tien minuten rustig liggen de stemming verbeterde, ongeacht of de persoon in slaap viel of niet. Kortom, als je na het lezen van deze Daily even de ogen dicht doet wanneer het kan, sta je zeer waarschijnlijk optimistischer op.

Lees ook:
Een siësta voor iedereen is een goed idee
Versnel het bewustzijn bij het vinden van oplossingen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vijf redenen om een dutje te doen tussendoor”

  1. Er is nog een reden voor een powernap, namelijk alerter worden in het verkeer.
    Tijdens lange reizen in de auto kun je in een toestand komen dat je moet vechten met je eigen hersens om alert te blijven. Als je in zo’n toestand bent kun je beter een parkeerplaats zoeken, stoel naar achter, deur op slot en even een dutje doen. Daarna ben je weer helemaal kwiek en alert in het verkeer.

Geef een reactie