Vijf coronafabels ontkracht

The Optimist 15 apr 2020 Gezondheid

Het coronavirus is ‘trending’. Zo staat het internet vol met artikelen en informatie over het virus. Je moet echter niet alles geloven wat je op het internet leest (behalve dan in The Optimist Daily), daarom ontkrachten wij vijf fabels over corona.

Chemische goedjes

Als je er bacillen mee kan doden, zal het corona ook wel met zich meenemen. Dat lijkt bij middelen zoals bleekmiddel, terpentine en (pure) alcohol de heersende gedachte. Dit is zeker niet het geval, een virus is namelijk iets anders dan de microscope beestjes die deze middelen bestrijden. Wel zijn ze vaak erg slecht voor de huid.

Knoflook, zout water en cocaïne

Nu is cocaïne nog nooit ergens goed voor geweest, maar gaat het ook zeker niet helpen om het coronavirus te stoppen. Daarnaast gaat het eten van knoflook ook niet veel voor je doen. Je houdt hiermee misschien vampiers en mogelijke partners bij je weg (wat natuurlijk goed is voor de zelfisolatie), maar het coronavirus trekt zich hier niets van aan. Als laatste zou, omdat het virus de eerste vier dagen in de keel blijft hangen, zout water gorgelen en drinken het virus doden. Ook dit is zeker niet het geval.

De ademtest

Misschien heb jij deze test wel al moeten doorstaan: 10 seconden je adem inhouden zonder te hoesten of een beklemmend gevoel op je borst te krijgen. Dit zou aantonen dat je griep en corona vrij bent. Dit is onzin, het enige wat je hiermee aantoont is dat je gezonde longen hebt.

Warm water helpt

Door de vetlaag rondom het virus is het gerucht verspreid dat het zou helpen om warm water te drinken of een heel warm bad te nemen. Niks is minder waar: het virus profiteert dan misschien van een nat en koud milieu, maar hogere temperaturen houdt het zeker niet tegen. Bovendien stijgt in bad alleen de temperatuur van je huid en dus niet van je hele lichaam. Wel doen een lekker bad en een heerlijke kop thee overigens wonderen tegen coronastress.

Uv-licht

Je hoeft niet te twijfelen of je die trip naar de zonnebank toch moet maken: UV-licht haalt niks uit tegen het virus. Het is zelfs het geval dat langdurige blootstelling aan UV-licht kan leiden tot een beschadigde huid. Meer dan genoeg reden dus om niet de lentezon in te gaan en lekker thuis te blijven.

Wat kun je wel doen?

Er wordt aangeraden de stoffen zakdoek thuis te laten en over te stappen op papieren varianten. Ook zijn er natuurlijk de tips die al beter bekend zijn: schud geen handen en blijf zoveel mogelijk thuis, zonder sociaal contact. Bovendien blijft regelmatig je handen wassen belangrijk. Toch kan dit op den duur je huid beschadigen. Daarom geven wij in de daily Vaak je handen wassen? Zo houd je je huid in goede conditie tips hoe je deze toch gezond kunt houden.

Bron: Gezondheidsnet
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Vijf coronafabels ontkracht”

 1. Grappig, willen jullie fabels ontkrachten en zetten jullie er zelf onjuistheden in o.a. “Bovendien stijgt in bad alleen de temperatuur van je huid en dus niet van je hele lichaam”. Helemaal onjuist, je algehele lichaamstemperatuur stijgt behoorlijk snel in bad, bij bv 40º water is je lichaamstemperatuur in ca 45 min. op ca 38,5º, ik heb dit al zo vaak gemeten, heel goed voor activatie van je immuunsysteem, bewezen!

 2. Misschien helpt alcohol zoals de Oecraiiners zeggen en van de russen hoor je ook niet dat er veel slachtoffers zijn..als je moet een alcoholtest afleggen ,moet je toch ook blazen? dus zit de alcohol toch in je longen?

 3. Haarlemsdagblad woensdag 15-4-2020
  Oproep :Is intelligente lockdown niet erger dan de kwaal?

  Wat kunnen we van alle narigheid rondom het coronavirus leren?
  Alleen door gezond te leven kunnen we komende virussen weren

  Nooit meer een lockdown, wie gaan daaraan kapot ? Vele tienduizenden hardwerkende mensen die binnen drie maanden hun bedrijf ten gronde zien gaan
  De overheid die het lef heeft dit leed en de stress en andere gezondheidsklachten die voortkomen uit de lockdown wat jaren gaat duren te stellen te stellen boven het redden vnn een groot aantal mensenlevens die al een slecht immuunsysteem hadden. Bij een sterk imuunsysteem ga je niet dood!
  Wie zijn de winnaars van deze lockdown? de grote bedrijven die giga winsten gaan maken van schadelijke en onnodige vaccins (want corona virus muteert ieder jaar net als het daarom overbodige hriepvaccin. Kan de Optimist daar geen wetenschappelijk artikel aan wijden
  Philips en Big Farma hebben al een feest georganiseerd voor de orders die zonder reclame te maken, al in de wacht hebben gesleept.
  EEN Virus kunnen we zelf te lijf gaan
  Hoe? door NU, NU stevige gezonde cellen op te gaan bouwen
  NU, Nu vasthouden die frisse lucht en verminderen dat overgewicht
  ,OVERHEID, stop alle toegevoegde gif, fijnstof ,houd uw pijlen daarop gericht!
  massaal in paniek raken , totaal overbodig, dat mag nooit meer gebeuren
  Geen enkel virus mag door overheids regels onze economie nog verscheuren
  Duurzame en gif vrije producten voor de opbouw van ons aller imuunsyteem
  Overheid, politici sla uw handen in een, dat moet bereikbaar zijn voor iedereen?

  Dansen, zingen, rust, hardwerken? super gezond, daar kan een virus niet van leven, en gaat kapot
  nooit meer krijgt een virus onze economie via een lockdown opslot
  Griep, corona, het is zeker waar , ze komen terug , proberen het elk jaar…

  Voor wie te zwak is, niet kan bouwen, het virus niet kunnen weren,
  het angsvirus veroorzaakt de befehl ist befehl mentalteitt
  en haalt alle pure menselijke gevoelens onderuit
  Nooi, nee nooit meer die boze droom ,
  mensen begraven zonder laatste groet en eerbetoon
  zo kil ,op afstand , achter een scherm het hoekje om gaan
  geen virus, geen overheid , geen wet krijgt dat ooit meer van ons gedaan.

  Bij elk afscheid zullen wij burgers pal voor het recht van waardig afscheid nemen gaan
  Wij Nederlanders eisen , wat er ook gebeurd, dat het recht op liefde geven altijd moet blijven bestaan.

  Laura Gulickx
  Haarlem

 4. Hoi allemaal kijk even naar medcram COVID-19 update 59. En kijk wat deze ic arts en immunoloog zelf doet om gezond te blijven.
  8 uur slapen
  Vitamine a en d
  5 min heet douchen
  1 min koud
  3 min heet
  1 min koud
  3 min heet
  En eindigen met 1 min koud
  En dit allemaal in andere afleveringen wetenschappelijk onderbouwd.

Geef een reactie