Vier redenen waarom vriendelijkheid loont

The Optimist 19 apr 2019 Zingeving

Vriendelijkheid geeft ons een goed gevoel. Toch gebruiken veel mensen sociale media om onvriendelijke boodschappen de wereld in te sturen. Dat is zonde, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het goed is om vaker vriendelijk te zijn. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf.

Gedragsverandering

In een rapport op de website van het CarnegieUK-fonds wordt uiteengezet waarom een politiek beleid, gestuurd door vriendelijkheid en mededogen, goed werkt. Het rapport beargumenteert dat politiek beleid zich steeds meer richt op gedrag. Om gedrag bij mensen te veranderen, werkt het niet om ze vertellen wat ze niet mogen doen. Het is veel beter om in een beleid uiteen te zetten wat wel mag.

Minder ziek

Het hebben van positieve interacties kan ziektes voorkomen. Wetenschappers van de Universiteit van North Carolina, in de Verenigde Staten, kwamen tot die conclusie zo schrijf het medium Positive.News. Dit werd getest door een groep mensen te laten mediteren. De meditatie draaide om positiviteit door liefde en vriendelijk zijn. De groep had een duidelijke toename in de vagale toon, een biologisch proces dat de homeostase van de meeste inwendige organen reguleert, waaronder de bloedsuikerspiegel. Door de toename van de vagale toon wordt de kans op ziektes met een hoge bloedsuikerspiegel verlaagd.

Goede relatie

Communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie. Het is daarbij belangrijk hoe de communicatie verloopt. Vooral bij een ruzie is het belangrijk om vriendelijk en geduldig te blijven, zo beweert psycholoog John Gottman. Zijn instituut geeft workshops die stellen helpt op een positieve manier te communiceren met elkaar. De workshops hebben een hoopvolle boodschap: vriendelijk zijn kan iedereen, zolang je maar oefent.

Goed voor de gezondheid

Uit onderzoek van neuroloog James Doty is gebleken dat vriendelijk zijn op veel verschillende manieren de gezondheid van patiënten en zorgverleners beïnvloedt, zo is te lezen op de site techtimes.com. Als de dokter medisch advies goed en positief overbrengt, wordt het eerder door patiënten aangenomen. Patiënten hebben minder medicijnen nodig als ze zich goed voelen en delen meer informatie over zichzelf waardoor betere diagnoses kunnen worden gemaakt. De zorgverleners die in een vriendelijke werkomgeving werken, zijn minder snel uitgeput en beter bestand tegen stress.

Zoek je tips om op een goede manier vriendelijk te zijn? Lees onze Daily over vriendelijkheid.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vier redenen waarom vriendelijkheid loont”

  1. Interessant hoeveel invloed vriendelijkheid heeft op van alles!
    Ik zeg altijd: het kost niets om vriendelijk te zijn!

Geef een reactie