Onderstroom podcast #18: Stop winstbejag in de geestelijke gezondheidszorg

The Optimist 1 feb 2021 Gezondheid

In deze aflevering praten wij met psycholoog drs. Frits Bosch. Hoewel hij intussen al vier jaar met pensioen is, zit hij niet met zijn duimen te draaien. Hij gaat de strijd aan met de marktwerking binnen de GGZ. Volgens hem heeft geld namelijk een verwoestende werking binnen de geestelijke gezondheidszorg. En niet alleen de psycholoog komt hierdoor in de problemen: ook de patiënt lijdt eronder. Hij vertelt hoe hij als vrijgevestigde psycholoog het anders deed en hoe wij het belang van de eerste lijn weer terug kunnen brengen.

Over twee weken zijn we er weer. Tot die tijd horen we graag van je! Hoe belangrijk vind jij de eerste lijn? Vertel het ons via Redactie@TheOptimist.nl of door een reactie achter te laten onder het websitebericht. Wie weet kom jij dan in ons nieuwe luisteraarssegment ‘Luisteraar in beeld’.

Heb jij de vorige podcast over de Bond Zonder Naam gemist? Dat kun je hier terugluisteren. Hierin vertelt Barbara Torfs over het belang van menselijk contact en hoe de bond engageert vanuit het hart. De podcast is ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en welke andere plek je dan ook graag podcasts luistert. Daarnaast zouden we het ook waarderen als je de podcast deelt met een vriend, of een positieve review achterlaat op Apple Podcasts.

Links:
Het boek Help de psycholoog verzuipt!: beroepseer.nl/help-de-psycholoog-verzuipt/

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Onderstroom podcast #18: Stop winstbejag in de geestelijke gezondheidszorg”

  1. Geen goede indruk dat gegiegel tijdens een buitengewoon serieus onderwerp als winstbejag in de geestelijke gezondheidszorg, naar mijn mening.
    Die giegelaar giegelt gedurende het hele interview. Maakt grappen over de Russen die mogelijk lawaai maken, allemaal kinderachtige onzin. Niet goed. In-triest en niet professioneel.

  2. Giechelend een intervieuw afnemen luistert niet fijn. Wat Frits Bosch vertelde kan ik beamen. Samenwerken heeft al bewezen dat dat erg goed kan werken. Begin jaren ’70 startte de hometeams. De huisarts, wijkverpleging, maatschappelijk werk en gezinszorg kwamen regelmatig samen om zorg met elkaar af te stemmen. Door de tijd heen is de Zorg onoverzichtelijker geworden voor de hulpvrager. Als ieder meer respect zou hebben voor het eigen vakgebied en respect voor de ander zouden de tijden anders kunnen worden.

  3. Weer een inzicht gevende, boeiende podcast. Alle geluiden helpen!
    Wel wil ik nog opmerken dat wij, als zorgverleners in de nulde lijn, graag aansluiten bij het brede overleg.
    Nulde lijn zorg richt zich vooral op preventie. Ook dit is een belangrijk, nuttig en uiteindelijk kostenbesparend onderdeel in de opbouw van onze gezondheidszorg.

Geef een reactie