Schoolresultaten verhogen op een muzikale manier

The Optimist 26 okt 2017 Samenleving

Zeven jaar geleden stond een school in Engeland niet heel goed aangeschreven. Zij besloot te veranderen, maar niet op een manier die van haar verwacht werd. Toch zorgde de verandering waar de school voor koos voor prachtige resultaten.

De school Feversham in Bradford kwam op een negatieve manier in het nieuws nadat de inspectie op bezoek was geweest en een erg slechte beoordeling gaf. De nachtmerrie van elke school. Daarom besloot de school het roer om te gooien. Waar een andere school er misschien voor zou hebben gekozen om de leerlingen extra reken- of taallessen aan te bieden, besloot Feversham dit niet te doen. Zij koos ervoor om muziekles, drama en kunst aan het schoolprogramma toe te voegen.

Positieve schoolresultaten

Feversham koos niet voor één uurtje muziekles per week, maar voor zes uur, geïnspireerd op de Kodály-methode van de Hongaarse componist Kodály. Deze methode laat kinderen op een muzikale manier leren. Hierdoor leerden de kinderen niet alleen wat een ritme is, maar had het ook positief effect op het lezen, schrijven en rekenen.

Door de muziekoefeningen die de leraren met de leerlingen deden waren de leerlingen beter in staat om te leren, hierdoor gingen de schoolresultaten vooruit. De resultaten waren zo positief dat de school inmiddels boven het landelijk gemiddelde scoort. Zo scoorde 74 procent van de leerlingen boven het nationale gemiddelde van 53 procent op het gebied van lezen, schrijven en rekenen. Dit resultaat is extra opvallend omdat 99 procent van de 510 leerlingen Engels niet als moedertaal heeft. Daarnaast sprak de helft van de leerlingen geen woord Engels toen zij voor het eerst naar Feversham gingen.

Talenten ontdekken dankzij nieuwe lesprogramma

Naast dat het de schoolresultaten verbeterde reageerden de kinderen ook goed op de muzieklessen. Het gaf de kinderen zelfvertrouwen, gaf ze sociale vaardigheden en daarnaast ontdekten de kinderen talenten in zichzelf waar zij zich nog niet eerder bewust van waren.

Ook in de Daily van vandaag:
Dit is de snelst groeiende energievorm in Nederland
De voordelen van hoogsensitiviteit

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.