De voordelen van hoogsensitiviteit

The Optimist 26 okt 2017 Gezondheid

Sommige mensen zijn net iets gevoeliger dan anderen. Wanneer iemand deze gevoeligheid ervaart kan er sprake zijn van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Eén op de vijf mensen heeft hier mee te maken. Hooggevoeligheid kan erg vervelend zijn, maar elk nadeel heeft zo zijn voordeel.

Mogelijk is hooggevoeligheid een erfelijke eigenschap. Misschien verwacht je dat vrouwen hier meer last van hebben, niets is echter minder waar. Hoogsensitiviteit komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Vaak wordt gedacht dat personen met hoogsensitiviteit verlegen zijn, wat vaak niet het geval is. Ook wordt gedacht dat de persoon met hoogsensitiviteit overgevoelig en introvert is.

Prikkels komen op een andere manier binnen

Iemand die hoogsensitief is heeft meer last van prikkels dan anderen. Zo merkt de persoon die hoogsensitief is meer signalen en details op. Alles wat binnen komt wordt uitgebreider en intensiever gefilterd. Hierdoor kunnen prikkels al snel te veel worden en kan de persoon overprikkeld raken. Je kan je misschien voorstellen dat het ook best wat energie kost wanneer je hoogsensitief bent.

Mensen die hoogsensitief zijn ervaren prikkels dus op een andere manier dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Het kan dan gaan over geluid. Maar ook licht en emoties van anderen komen op een andere, hardere manier binnen. Hierdoor kost het meer moeite en tijd om alle indrukken te verwerken.

Hoogsensitiviteit heeft ook voordelen

Wanneer je last hebt van hoogsensitiviteit kan dit vervelend zijn. Je bent sneller vermoeid en kan soms minder goed omgaan met stress. Maar gelukkig heeft elk nadeel ook zijn voordeel, zo ook bij hoogsensitiviteit. Zo zijn mensen die hooggevoelig zijn opmerkzamer, waardoor details beter worden waargenomen. Tevens worden stemmingen en sferen vaak goed aangevoeld, waardoor het voor hen makkelijker is om zich in te leven in anderen. Tot slot zijn mensen die hooggevoelig zijn plichtsgetrouw en perfectionistisch.

Ook in de Daily van vandaag:
Schoolresultaten verhogen op een muzikale manier
Dit is de snelst groeiende energievorm in Nederland

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.