Positief nieuwsoverzicht: zelfrijdende racewagen, burn-out herkennen en meer

The Optimist 6 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Eerste zelfrijdende racewagen in Benelux

Studenten van de TU Eindhoven hebben de eerste zelfrijdende racewagen gebouwd van de Benelux. Helemaal foutloos rijdt de auto nog niet – hij tikt hier en daar een pylon aan op het circuit. Maar uiteindelijk willen de studenten het besturingssysteem zo ontwikkelen, dat de raceauto straks veiliger rijdt dan de beste chauffeur.

Nederlandse zonne-energiemarkt groeit snel

Nederland is momenteel de snelst groeiende zonne-energiemarkt van Europa. Dat stelt energie-expert Rolf Heynen. In het afgelopen jaar zijn in Nederland 4,5 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Een meerderheid is geplaatst op daken van bedrijfspanden en stallen van boerderijen. Volgens Heynen is de belangrijkste reden van de stijging de subsidie die de overheid aan bedrijven geeft voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Belgisch dorp krijgt gratis groene stroom

Maar ook onze zuiderburen doen het goed. In het Belgische plaatsje Crisnée hoeven inwoners en bedrijven straks niet eens meer te betalen voor groene stroom. Het dorp koopt namelijk een eigen windmolen en duizend zonnepanelen. Die moeten genoeg energie opwekken voor het hele dorp.

Mogelijk Europees verbod op microplastic

In veel producten zitten microplastics. Van verzorgingsproducten, kunstmest tot verf. Mede daardoor belandt elk jaar 75.000 tot 300.000 ton microplastic in de natuur. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen wil daarom een verbod op het toevoegen van microplastics aan dagelijkse producten. De EU-landen zouden daarmee de eersten zijn met een verbod op microplastics.

Retailer en voorloper Holland & Barret bande begin december uit alle producten al de parabenen en microplastics. De keten nam dan ook het voortouw in het bannen van microplastic. In oktober 2018 stemde het Europese Parlement overigens ook voor het verbod op wegwerpplastic.

Zo herken je een burn-out

De kans is groot dat jij of iemand in je omgeving wel eens last heeft gehad van burn-outklachten. Het aantal mensen met zulke klachten blijft namelijk stijgen, met name bij werknemers in vaste dienst. Dat blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO. Deelnemers van het onderzoek zeggen dat zij harder moeten werken, terwijl zij minder over het werk te zeggen hebben.

Sublime sprak eerder met Anita Roelands, psycholoog en schrijver van het boek Nooit meer burn-out!. Zij vertelt dat er lichte signalen zijn van burn-outklachten, die je kunt leren herkennen. ‘Bijvoorbeeld geïrriteerd zijn of een beetje meer gaan doemdenken, wat meer beren op de weg gaan zien, of dat je oog trekt, er spanning in je nek zit.. Dat zijn van die kleine signalen die je kunt gebruiken om een alvast een kleine pauze te nemen. Zodat je jouw stresssysteem even naar beneden brengt. En je accu ook kunt opladen zodat je daarna weer verder kunt. En als je steeds op die signalen let hoeft het nooit zover te komen dat je over je grenzen heen gaat.’

Bij The Optimist zien we burn-out als een verschijnsel van de moderne tijd. Psycholoog Jentien Keijzer zette haar visie uiteen in Stress of burn-out geen ziekte, maar gezonde reactie van de mens. We zijn tenslotte ‘human beings’ en geen ‘human doings’, schreef ze in een vervolgstuk. Ook zal Keijzer nog uitgebreider te lezen zijn in het nieuwe nummer dat eind februari in de winkel ligt.

Lees het positief nieuwsoverzicht van maandag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie