Holland & Barrett neemt voortouw en bant schadelijke stoffen

The Optimist 3 dec 2018 Gezondheid

In veel huidverzorgingsproducten zitten schadelijke stoffen zoals microplastics en parabenen. De consument die dit soort producten niet wil gebruiken en regelmatig op zoek gaat naar natuurlijke verzorgingsproducten, komt in de winkelstraat al snel uit bij Holland & Barrett. De retailer, eerder bekend als De Tuinen, acht de gezondheid van mens en milieu zo belangrijk dat het ook voorgoed alle producten met parabenen en microplastics uit de winkel bant.

Microplastics zijn een groot probleem voor het milieu. De kleine plastics worden gebruikt in verzorgingsproducten als shampoo, tandpasta en make-up. Door het afvoerputje spoelen de microplastics zo het riool in en komen uiteindelijk in het milieu terecht. Zo dragen deze bij aan de plastic soep. Naast de plastics zitten in verzorgingsproducten vaak ook parabenen. Dit zijn chemische conserveringsmiddelen die in het lichaam de werking van hormonen verstoort. ‘We willen zoveel mogelijk consumenten bewust maken van het feit dat in veel reguliere verzorging microplastics en parabenen zitten. Bij ons is alle verzorging vrij van deze stoffen. Vervolgstappen komen er bovendien ook. Wij willen hierin het voortouw nemen en blijven en onszelf telkens verbeteren’, meldt Thomas van Hunsel, marketingmanager Benelux van Holland & Barrett.

Vegan only

Dat Holland & Barrett zich inzet voor de gezondheid van mens en milieu komt ook qua positionering goed uit. Van Hunsel zegt: ‘Supermarkten bieden steeds vaker verantwoordere producten aan. Maar ten opzichte van de grote spelers kunnen consumenten er bij ons van op aan, dat ons hele assortiment verzorging met natuurlijke ingrediënten is en dat is bij hun niet het geval. Dit geeft sympathie en vertrouwen, wij geloven daar echt in.’

De Britten kunnen binnenkort overigens ook een vegan winkel van de keten verwachten. Het idee van de vegan winkel heeft Peter Aldis, CEO van Holland & Barret International, te danken aan zijn vrouw. ‘Mijn vrouw was gek op vlees. En dan het soort vlees dat een dierenarts weer tot leven kon wekken’, grapt hij. De keten ziet echter een duidelijke trend en gaat daarin mee met een “vegan only” winkel. Als je zoiets doet, is het onmogelijk voor supermarkten om te volgen’, meldde Aldis eerder aan de Britse ochtendkrant The Daily Telegraph.

Vooruitlopen

Dat Holland & Barret als eerste alle parabenen en microplastics uit de schappen verbant, past goed bij de rol als voorloper die de winkelketen altijd al heeft gespeeld. Ook opende zij onlangs bijvoorbeeld in Londen een ‘cashvrije’ winkelen die als eerste de plastic tasjes in de ban deed. Daarnaast staat op de planning om producten met gelatine te verbannen om zo beter aan te sluiten bij de vegetarische leefstijl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Holland & Barrett neemt voortouw en bant schadelijke stoffen”

  1. Dit klinkt allemaal reuze positief. Blij dat er een mevrouw Aldis is.
    Met het weglaten van de ‘foute’ stoffen, zijn de producten nog niet biologisch, behalve dan de dr Organic-producten. Is helemaal biologisch een volgende stap?

Geef een reactie