Europees Parlement: verbod op wegwerpplastic en zuurstof-afbreekbaar plastic in 2021

The Optimist 30 okt 2018 Natuur & Milieu

Het besluit om wegwerpplastic te verbieden is door het Europees Parlement (EP) gekomen. Het verbod dat een ruime meerderheid kreeg, geldt op vanaf 2021 op onder meer wegwerpplastics, maar ook zuurstof-afbreekbaar plastic en plastic in sigarettenfilters. We leggen uit waarom.

Van de 751 parlementsleden stemde 87 procent voor, 53 leden waren tegen en 34 mensen brachten hun stem niet uit. Het verbod is met name van kracht op de single-use plastics die voor 70 procent van het zwerfafval op zee zorgen. Denk hierbij aan borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en stranden, zowel in de EU als wereldwijd. ‘De stemming maakt de weg vrij voor een toonaangevende en ambitieuze richtlijn. Dit is essentieel voor de bescherming van de onderwaterwereld en de verlaging van de kosten van milieuschade toebedeeld aan plasticvervuiling in Europa, geschat op 22 miljard euro tot 2030’, zegt EP-rapporteur Frédérique Ries van de Alliance of European Liberals and Democrats.

Zuurstof-afbreekbaar probleem

Ook stelde het parlement een verbod in op de oxo-degradable plastics ofwel het zuurstof-afbreekbaar plastic voor bijvoorbeeld tassen en verpakking, polystyreen fastfoodverpakkingen en sigarettenfilters met plastic. De woordvoerder van het Europese Parlement legt desgewenst uit dat onderzoek van de Europese Commissie aantoont dat zuurstof-afbreekbare kunststoffen schadelijk blijken te zijn voor het milieu en alleen sneller afbreken in microplastics. Daarnaast vormen de zuurstof-afbreekbare plastics een probleem als het gaat om recycling. Deze kunnen niet bij de gewone plastics en worden verbrand, stelt Milieu Centraal op hun website.

Het Europese Parlement stelt verder dat één sigaret een vervuiling van 500 tot 1000 liter water veroorzaakt. Eenmaal op straat gegooid kan het tot twaalf jaar duren voor het is verdwenen. Sigarettenpeuken zijn het op een-na meest vervuilende wegwerpplastic.’

Alternatieven

Bedrijven zoals Dell, de Zeeuwse Herman Miller en IKEA hebben zich al aangesloten bij het NextWave-initiatief om een einde te maken aan aanval dat in zee terecht komt. Het doel is om plastic afval voordat het de zee bereikt te verwerken in nieuwe producten. NextWave recyclet al langer plastic en maakt hiervan onder meer skateboards, zonnebrillen en bureaustoelen. De eerste prototypes van Ikea liggen hoogstwaarschijnlijk tegen eind volgend jaar in de winkel, schrijft het Belgische dagblad De Standaard.

Ook kleinere initiatieven komen met producten voor een verpakkingsvrije wereld. Denk aan de producten van de Plastic Soup foundation of de Bubble Buddy, een hypermoderne zeephouder met speciale rasp die je helpt over te stappen van vloeibare zeep in plastic flessen, naar verpakkingsvrij blokzeep. Door met de rasp een kleine hoeveelheid zeep boven een emmer met warm water te raspen, heb je zo een lekker fris sopje. Terug naar de tijd dat blokzeep nog normaal was dus.

Lees ook ‘Op plastic dieet. Zo doe je dat’. Wil je meer verdieping? Lees dan het artikel ‘Plastic Soep – dit is de oplossing’, gratis voor abonnees of voor 3 credits.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie