Positief nieuwsoverzicht: waterstof tegen uitstoot, het doneren van cacaoplanten en meer

The Optimist 21 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Leasefiets

Het wordt de trend van 2020, volgens Sublime. De elektrische leasefiets bij je werkgever. Want na Gazelle en Swapfiets zal ook de Amsterdamse fietsenmaker VanMoof zich storten op elektrische fietsen via een zakelijk leasemodel. Werknemers betalen voor een fiets van ruim 3.000 euro nog geen 8 euro aan bijtelling per maand.

Schone textielvezel

Goed nieuws voor de kledingindustrie. De Finse startup Spinnova ontwikkelde een manier om van hout textielvezels te produceren zonder dat hier schadelijke stoffen aan te pas komen. Spinnova heeft 11 miljoen euro opgehaald om deze innovatie commercieel op te schalen. Volgens de producent gaat het niet lang duren voordat het materiaal wordt geïntroduceerd bij de consument.

Doneer een cacaoplant

Komende week lanceert de Nederlandse FairChain Stichting in samenwerking met de Verenigde Naties een nieuw chocolademerk om ongelijkheid en armoede tegen te gaan: namelijk The Other Bar. Oprichter Guido van Staveren zet blockchain-technologie in om consumenten rechtstreeks te koppelen aan koffieboeren in Ecuador. Met een QR-code op de wikkel kun je als consument kiezen voor korting op een volgende aankoop of voor donatie van een nieuwe cacaoplant aan de boer zodat hij zijn bedrijf kan laten groeien.

Overlevingskansen toegenomen

De overlevingskansen van mensen met buikvlieskanker (met name dikkedarmkanker) zijn toegenomen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Lange tijd konden artsen niets doen voor patiënten die deze diagnose kregen, maar door een bijzondere operatie zijn de overlevingskansen voor de patiënt een stuk gunstiger geworden. Hoogleraar Ignace de Hingh geeft aan dat de aanpak zo succesvol is doordat Nederlandse artsen en onderzoekers goed samenwerken en zo de wetenschap vooruit brengen.

Waterstof tegen uitstoot

De president-commissaris van Shell, Charles Holliday, ziet in waterstof de ideale technologie om de uitstoot van koolstofdioxide terug te brengen. Het olie- en gasbedrijf geeft daarom 2 miljard dollar uit om te investeren in die technologie, meldt het AD. Volgens Holliday is de aarde stervende en om dat proces te keren is de juiste regelgeving hard nodig. Shell richt zich al langer meer op gas dan op olie om zo de CO₂-uitstoot te verminderen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: waterstof tegen uitstoot, het doneren van cacaoplanten en meer”

  1. Gaat het hier nu over chocolade- of koffieboeren, die omschakelen ?

  2. Beste Truus,
    Bedankt voor uw vraag. Het is een initiatief dat armoede terug wil brengen en daarvoor blockchain-technologie gebruikt. Wellicht vindt u hier meer informatie: https://theother.bar/
    Met vriendelijke groeten,
    Namens de redactie van The Optimist
    Yildiz Celie

Geef een reactie