Positief nieuwsoverzicht: met hond word je ouder, een wendbare economie en meer

The Optimist 18 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Minder frisdrank

We kiezen steeds vaker voor drankjes zonder suiker, bleek uit het Nationale Frisse Dranken Onderzoek. Vier op de vijf Nederlanders koopt weleens bewust een light- of zero-drankje, omdat ze dan minder calorieën binnenkrijgen. Vooral Millennials laten frisdrank en energiedrankjes vaker links liggen. Zo’n 59 procent van deze groep tussen de 23 en 37 jaar is in twee jaar tijd meer water gaan drinken en 58 procent let bewust op het aantal calorieën als ze toch aan de frisdrank gaan.

Wendbare economie

Nederland heeft de meest concurrerende economie van Europa, staat in een rapport van het World Economic Forum. Op de ranglijst zijn we Duitsland en Zwitserland voorbijgestreefd. Wereldwijd moeten we alleen Singapore, de VS en Hongkong nog voor laten gaan. De onderzoekers zeggen dat de Nederlandse economie veel wendbaarder is geworden door ‘een ondernemende cultuur, platte organisaties en groei van het aantal innovatieve bedrijven’.

Discriminatie aangepakt op arbeidsmarkt

Het kabinet wil discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken, dat meldt NOS. In het wetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken staat dat werkgevers schriftelijk moeten vastleggen hoe zij discriminatie tijdens werving en selectie voorkomen. Maakt een werkgever zich schuldig aan het discrimineren van een sollicitant? Dan kan het bedrijf een boete van 4.500 euro verwachten.

Met hond word je ouder

Wil je graag oud worden? Neem dan een hond. Uit twee studies, die gepubliceerd zijn in het vakblad van de American Heart Association, blijkt dat hondenbezitters maar liefst 24 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Uit voorgaande onderzoeken bleek ook dat mensen die een hond hebben meer bewegen, een lagere bloeddruk en een beter cholesterol hebben. Bovendien doen honden alles wat in hun macht ligt om te zorgen dat jij je beter gaat voelen als je je rot voelt, schreven wij vorig jaar.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: met hond word je ouder, een wendbare economie en meer”

 1. Geweldig hoor, jullie positieve nieuws. Ik lees het telkens graag.
  Maar soms gaan jullie wel kort door de bocht. Vandaag bijvoorbeeld:
  Minder frisdrank: Dat is positief. Maar er worden wel even light producten genoemd zonder te melden dan die nog schadelijker zijn voor je gezondheid dan de drankjes met suiker.
  Wendbare economie: Geweldig, en dan zo hoog in de wereldranglijst staan! Maar er wordt niet bij vermeld dat de loonzekerheid van werknemers daartoe is aangetast en inmiddels meer dan 2 miljoen mensen flex werken wat in de praktijk voor velen betekent dat ze van een heel laag inkomen moeten zien rond te komen.

 2. Beste Marja,

  Bedankt voor uw kritische noot! We nemen het mee.

  Met vriendelijke groet,

  Namens de redactie van The Optimist

  Yildiz Celie

Geef een reactie