Positief nieuwsoverzicht: muzikaal T-shirt voor doven, oceaanplastic en meer

The Optimist 16 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Exo-skelet

Het is een verlamde man gelukt om alle vier zijn ledematen te bewegen. De man droeg een exo-skelet dat je kunt aansturen met je gedachten. Dat bevestigen Franse onderzoekers, meldt BBC. Om de aansturing van het hulpmiddel onder de knie te krijgen, oefende de patiënt eerst op een virtueel karakter in een computerspel. De onderzoekers benadrukken dat de techniek in een beginfase zit.

Muziek voelen

Dankzij een nieuwe technologie van het bedrijf CuteCircuit kunnen dove mensen muziek voelen, dat is te lezen op de website van de BBC. Het bedrijf maakte een prototype van een T-shirt met zestien sensoren die reageren op muziek. De dove bloggers Hermon en Heroda Berhane testten de technologie. De bloggers voelden allerlei trillingen, tikjes en andere sensaties over hun hele lichaam, wat hen deed denken aan meerdere instrumenten die tegelijk spelen. Wanneer de kleding op de markt komt, is nog niet bekend.

Domme robot helpt

De domme robot Michael wordt succesvol ingezet om kinderen beter te leren schrijven, dat meldt The Times. In sessies van vijftien minuten klaagt de robot dat hij slechte cijfers haalt en laat hij op een scherm zien hoe hij een letter schrijft. Het kind moet vervolgens de letter verbeteren. Deze sessies met Michael werken goed, volgens Zwitserse onderzoekers: het handschrift van jongeren tussen de vier en acht jaar ging er sterk op vooruit. Ook keken ze steeds erg uit naar het lesgeven aan de robot. Met wat kleine aanpassingen denken de onderzoekers dat grootschalig gebruik in het onderwijs mogelijk is.

3D-vlees

Het is de Israëlische startup Aleph Farms gelukt om vlees te kweken in het internationale ruimtestation. Dat lezen we op de website van the Guardian. Koeiencellen werden vanaf de aarde overgebracht naar het ruimtestation waar ze met een 3D-bioprinter verder zijn gekweekt tot spierweefsel. In slechts twee weken tijd lukte het om een biefstuk in de ruimte te produceren. Aleph Farms zegt zo te bewijzen dat voedsel altijd en overal gekweekt kan worden, en dat daarmee een eerste stap is gezet om voedselzekerheid voor de komende generaties te kunnen garanderen.

Oceaanplastic

Coca-Cola heeft een flesje gemaakt dat voor 25 procent uit oceaanplastic bestaat, dat meldt Dutch Cowboys. Hiermee is Coca-Cola het eerste bedrijf dat zo’n groot deel van dit soort plastic in hun voedselverpakking gebruikt. Het was tot nu toe niet mogelijk om PET-plastic uit zee te hergebruiken omdat het van lagere kwaliteit was, en vaak de verkeerde kleur had. Dankzij nieuwe technologieën waar het bedrijf in investeerde is dit nu wel mogelijk. Om het nodige plastic voor de eerste 300 prototypes bij elkaar te rapen, organiseerde Cola 84 schoonmaakacties op stranden in Spanje en Portugal.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie