Positief nieuwsoverzicht: vega kipnuggets, seksuele voorlichting in circus en meer

The Optimist 7 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Vega kipnuggets

Afgelopen week startte niet alleen Stoptober, de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. Op 1 oktober was het ook de eerste dag van de maand van het vegetarisme. En om het de fastfood junkies onder ons een beetje makkelijker te maken: vanaf die dag kun je bij McDonald’s tijdelijk vegetarische Chicken McNuggets kopen. Ze zijn gemaakt van zuivel, zeewier en plantaardige vezels. Volgens McDonald’s zijn ze net zo lekker als de originele van kip.

Veiligheidsapp

Google werkt aan een functie die automatisch het alarmnummer belt na een auto-ongeluk. De functie wordt toegevoegd aan de Amerikaanse versie van een al bestaande veiligheid-app. Door het gebruiken van bijvoorbeeld je locatie, snelheidsmeter en microfoon, wordt gekeken of je een ongeluk hebt gehad. Denkt de app dat dit het geval is? Dan gaat je telefoon trillen en wordt met maximaal volume gevraagd of alles goed gaat. Bij geen gehoor wordt jouw locatie gedeeld met de nooddiensten. Of de functie in Nederland uitkomt, is nog niet bekend.

Sexual Health Circus

De Britse Jess Herman bedacht een nieuwe vorm van seksuele voorlichting: een circusvoorstelling. Met behulp van dans, theater en acrobatiek behandelen artiesten van het Sexual Health Circus verschillende onderwerpen. Van de diversiteit van het lichaam tot het WhatsAppen van naaktfoto’s en het praten over anticonceptie. De voorstelling is bedoeld als aanvulling op het lespakket Relationships and Seks dat vanaf september volgend jaar verplicht is op alle middelbare scholen in Engeland.

Kernkoppen

Wetenschappers van het Amerikaanse MIT hebben een methode bedacht om na te gaan of een kernwapen onklaar gemaakt is of niet. Door een zogenaamde neutronenstraal te richten op een kernkop is het mogelijk na te gaan of deze actief is. Zo kan beter gecontroleerd worden op nucleaire ontwapeningsakkoorden. Bij de huidige methodes komt bij zo’n test gevoelige informatie vrij, maar met de nieuwe techniek wordt de ‘privacy’ van een atoomwapen gewaarborgd. De techniek is veelbelovend, maar meer onderzoek is volgens MIT wel nog nodig.

Natuurbezoek

De #2uurnatuur Challenge van IVN is gestart. Volgens het instituut voor natuureducatie weten Nederlanders best dat het gezond is om regelmatig de natuur in te gaan. We doen het alleen te weinig. Zo’n 75 procent van de Nederlanders haalt het advies van 2 uur per week niet, schreef The Optimist. Terwijl dit de hoeveelheid natuur is, die we nodig hebben om ons mentaal en fysiek beter te voelen, blijkt uit een Brits onderzoek.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie