Positief nieuwsoverzicht: robots recyclen, moestuin verbindt en meer

The Optimist 4 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Carrièreswitch

Van marketingmanager naar verloskundige en van politieagent naar banketbakker: steeds meer Nederlanders durven het aan om een carrièreswitch te maken. Dat schrijft Trouw. Vorig jaar stapten ruim 740 duizend Nederlanders over naar een andere sector, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er 200 duizend meer dan vijf jaar geleden. De stijging is onder andere te verklaren door de economische groei, maar volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort zijn we ook anders naar werk gaan kijken. Zij zegt dat het niet meer als zwakte wordt gezien om te zeggen dat je twijfelt over je werk. En dat maakt de drempel om iets anders te gaan doen een stuk lager.

Robots recyclen

Het bedrijf IRS Robotics in Budel noemt zichzelf het UWV voor robots. Dit lezen we in Trouw. Zij hebben als doel om afgedankte robots van bedrijven als Audi, Daimler en BMW een tweede leven te geven. Dat kan omdat het relatief makkelijk is om nieuwe taken bij zulke robots in te programmeren. Een robot die eerst auto’s puntlaste kan dan bijvoorbeeld 3D-lampenkappen maken. Na deze omscholing en een fikse opknapbeurt zijn de refurbished robots tot een derde goedkoper dan een nieuw exemplaar.

Drone helpt Amazone blussen

Een team van vrijwilligers levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de branden in de Braziliaanse Amazone. Dat laat een videoreportage van de BBC zien. De leden van de groep genaamd ‘Alter do Chao’ (Portugees voor Verandering van de grond) zoeken met behulp van een drone naar sporen van rook boven het oerwoud. Hierdoor zijn ze vaak als eerste ter plaatse om de situatie op te nemen of alvast te beginnen met blussen. Die beginfase van de brand is cruciaal. Ook geeft het team waardevolle informatie door aan de brandweer.

Vega Whopper

Steeds meer fastfoodketens komen met een vleesloze hamburger, meldt USA Today. Vanaf deze week test McDonald’s in 28 Canadese restaurants hun nieuwe PLT Burger, waarbij PLT staat voor Plant, Lettuce en Tomato. De plantaardige hamburger is exclusief voor McDonald’s gemaakt door het bedrijf Beyond Meat. Andere fastfoodketens zijn ook aan het experimenteren, zoals Burger King met de Impossible Whopper. KFC deed een paar maanden geleden een proef in Atlanta met veganistische ‘gebakken kip’. Die was binnen vijf minuten helemaal uitverkocht.

Moestuin verbindt

En in Trouw zien we een reportage over de verbindende werking van een moestuin. In Apeldoorn ligt moestuin Havenpark tussen een daklozen- en verslaafdenopvang en een nieuwbouwwijk. Hier wordt duizend vierkante meter grond beplant met onder andere peren, aardappelen en paksoi. Vrijwilligers, bewoners van de nieuwbouwwijk en mensen uit de opvang komen daar wekelijks samen om te tuinieren. En dat versterkt het sociale contact in de wijk – zo blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut. Ook mensen die niet in de tuin komen hebben er baat bij: de buren zeggen elkaar vaker gedag en durven sneller om hulp te vragen, zo blijkt uit enquêtes van het instituut.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie