Positief nieuwsoverzicht: gendergelijkheid, statiegeld en meer

The Optimist 2 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Legale abortus

Na 119 jaar is het sinds vorige week overal in Australië legaal om abortus te laten plegen. We lezen dit in The Sydney Morning Herald. Hiermee is abortus in New South Wales van de zogenaamde “Crimes Act” gehaald. Het was de laatste staat in Australië waar abortus nog strafbaar was. Een van de grootste voorstanders was Jo Haylen, van de Labor Party van New South Wales. Zij is erg enthousiast over de ontwikkeling, omdat vrouwen nu vrij zijn om zelf de keuze te maken voor abortus.

Geslachtsloze Barbies

Speelgoedfabrikant Mattel maakt de wereld een beetje mooier. Door de Creatable World lijn uit te brengen met geslachtsloze Barbies, dragen zij namelijk bij aan gendergelijkheid. Met een geslachtsloze Barbie kun je zelf bepalen waar op het genderspectrum de pop zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld met de verschillende kapsels en kledingstukken die bij de pop zitten. Mattel wil hiermee het spelen met Barbies breed toegankelijk maken.

Toeristenvisa

Saoedi-Arabië gaat voor het eerst toeristenvisa uitreiken. Het land wil minder afhankelijk zijn van olie en zich met een liberaler beleid richten op toerisme. Saoedi-Arabië gaat ook de kledingvoorschriften voor buitenlandse vrouwen versoepelen.

Promoveren aan de hogeschool

Promoveren moet in de toekomst ook kunnen aan de hogeschool. Dat staat in een gezamenlijk plan van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging Universiteiten. Daarover schrijft de NRC. De instanties vinden dat er een praktijkgerichte versie van de PhD moet komen. Vakgebieden als verpleegkunde en fysiotherapie en bepaalde technische specialisaties zouden zich daar goed voor lenen. Ook willen ze dat hogescholen meer driejarige bachelors gaan aanbieden voor vwo’ers, en dat het voor studenten makkelijker wordt om te switchen tussen studies aan de universiteit en het hbo. Om de plannen mogelijk te maken, vragen de verenigingen om nieuwe regelgeving en financiële steun van de overheid.

Statiegeld

De kans is groot dat er vanaf 2021 ook op kleine flesjes statiegeld wordt ingevoerd. Dat schrijft Trouw. Volgens de coalitie lukt het frisdrankproducenten niet om plastic zwerfafval terug te dringen, en is statiegeld de voor de hand liggende oplossing. De VVD wil dat er ook statiegeld komt op blikjes. In het voorjaar moet er meer duidelijkheid komen over deze plannen, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie