Positief nieuwsoverzicht: vaginamuseum, verpakkingsvrij Italië en meer

The Optimist 30 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Vaginamuseum

In Londen opent in november het allereerste vaginamuseum ter wereld. De oprichter hoopt dat het museum zorgt voor meer bewustwording en minder schaamte over het vrouwelijk geslachtsorgaan. En ze is niet de enige die dat vindt: het museum kan er namelijk komen dankzij crowdfunding. Het museum geeft niet alleen informatie over de vagina, ook komen er theatervoorstellingen, cabaretavonden en kindvriendelijke programma’s.

Verpakkingsvrij Italië

Italië wil het voortouw nemen tegen het gebruik van plastic, dat is te lezen in The Times. De Italiaanse overheid wil winkels in hun land zover krijgen om twintig procent korting te geven aan klanten die producten kopen zonder verpakking. Bijvoorbeeld waspoeder, fruit en rijst. Deze kunnen klanten dan meenemen in natuurlijk afbreekbare zakken of een eigen bakje. De Italiaanse regering hoopt dat grote producenten hierdoor minder verpakkingen gaan maken, en dat het gebruik van plastic drastisch minder wordt. Winkels die meedoen met het plan krijgen tot tienduizend euro per jaar vergoed. Daarnaast krijgen ze twintig procent van de kosten voor het installeren van dispensers terug. Volgens het Italiaanse ministerie van milieu staat het voorstel op het punt te worden goedgekeurd.

Vrouwenquotum

Er moet een vrouwenquotum komen in het bedrijfsleven om diversiteit te bevorderen. Dat staat in een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad. Er is kritiek op het advies: een vrouwenquotum zou stigmatiserend werken en zorgen voor scheve blikken op de werkvloer. Mariëtte Hamer, voorzitter van de Raad, vindt dat onzin. Volgens het advies van de Raad moet er ook meer culturele diversiteit komen in de raden van bestuur en raden van commissarissen.

Groen IKEA

Veel bedrijven streven er al naar om CO₂-neutraal te zijn, maar de Zweedse Ingka Group, de eigenaar van de meeste IKEA-winkels, doet hier nog een schepje bovenop. Voor het einde van dit jaar willen zij meer groene energie opwekken dan hun winkels verbruiken. Dat meldt Reuters. De afgelopen jaren investeerde de groep meer dan 2,5 miljard euro in zonne- en windenergie voor IKEA-filialen. Volgens Ingka-directeur Jesper Brodin gaat het om een slimme investering, die voordeliger is dan het investeren in fossiele brandstoffen.

Veiligheid door ‘schoolstraat’

Den Haag heeft de eerste ‘schoolstraat’ van die stad ingesteld. Rond de tijden dat kinderen naar en van school komen, is de straat afgesloten voor auto’s, scooters en andere motorvoertuigen. Dat meldt de NOS. Bij de hekken staat een verkeersregelaar die het verkeer in goede banen leidt. Ouders die hun kind met de auto willen afzetten, kunnen dat doen op een speciaal aangewezen plek. Het gaat nog om een proef. De gemeente wil weten of de schoolstraat zorgt voor meer veiligheid rondom de school.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie