Positief nieuwsoverzicht: robotplukkers, bloedtest voor opsporen kanker en meer

The Optimist 9 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Bloedtest voor opsporen kanker

Tijdens een groot Europees oncologiecongres dat in Spanje werd gehouden, presenteerde het Dana-Farber Cancer Institute een nieuwe bloedtest die meer dan twintig soorten kanker kan opsporen. Dat is op zich al bijzonder, maar het gebeurt ook nog met een precisie van ruim 99 procent. Met de test wordt DNA opgespoord waarin specifieke veranderingen hebben plaatsgevonden, die wijzen op de aanwezigheid van kankercellen.

Strengere normen witgoed

Misschien heb je het al eens gehad: je twee jaar oude wasmachine gaat kapot en moet bij het grofvuil, want de garantie is net verlopen en reparatie te duur. Dit moet volgens de Europese Unie echter voorkomen worden. Zij gaan met nieuwe normen, bedrijven verplichten meer te doen om hun apparaten langer mee te laten gaan. Zo moeten onderdelen beter beschikbaar worden voor particuliere reparateurs en onderdelen makkelijker vervangbaar zijn.

De Europese Unie hoopt zo op minder vervuiling doordat er minder nieuwe apparaten worden geproduceerd. Vanaf april 2021 zijn de normen van toepassing op wasmachines, verlichting, vaatwassers en ijskasten.

Robotplukkers

Robots kunnen boeren helpen met oogsten. Robotica moeten daarvoor groenten of fruit niet alleen kunnen pakken, maar ook goed kunnen zien. Fotonica kan daarbij helpen, een technologie die werkt met slimme camera’s en sensoren. Boeren konden voor dergelijke innovaties terecht in Eindhoven tijdens de Photonic Applications Week. Volgens Ivo Ploegsma van Food Tech Brainport weten MKB’ers soms niet waar ze moeten zijn om dit soort automatisering door te voeren. Samenwerking met de hightechindustrie moet boeren een betere toekomst bieden.

Verspilling daalt

De toenemende aandacht voor voedselverspilling lijkt z’n vruchten af te werpen: we gooien steeds minder eten weg. Dit jaar gooiden we per persoon ruim 34 kilo vast voedsel in de afvalbak en dat is 7 kilo minder dan in 2016. Ook spoelen we 11 liter minder koffie, thee, melk en frisdrank door de gootsteen dan drie jaar geleden, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Minister Schouten wil dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015. Om dat doel te bereiken zal het kabinet de komende jaren verder investeren in campagnes. Ook in het onderwijs zal er meer aandacht komen voor voedselverspilling.

The Ocean Cleanup

Het nieuwste prototype van The Ocean Cleanup werkt. De Delftse uitvinder Boyan Slat en zijn team lukte het hierdoor om zwerfplastic in de Grote Oceaan op te vangen, en vast te houden. Maar dat succes kwam niet vanzelf. Verschillende tegenslagen verwerkte hij na zijn start in de Stille Oceaan.

Slat vertelt aan Sublime: ‘Als je iets bedenkt wat zo vernieuwend en innovatief is, moet je bereid zijn om fouten te maken of “ongeplande leermomenten” voor je kiezen te krijgen.’ Je ziet dus waar zo’n mentaliteit toe kan leiden. The Ocean Cleanup kan nu echt aan de slag met het verbeteren en het opschalen van hun werkende systeem!

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

Reacties

Geef een reactie