Positief nieuwsoverzicht: nieuwe succesvolle lesmethode, milieuvriendelijk eten en meer

The Optimist 25 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Niet alleen voor doven

Onno Crasborn van de Radboud Universiteit Nijmegen stelt dat gebarentaal niet alleen een uitkomst is voor doven, maar ook voor slechthorenden, meldt de Volkskrant. Eén op de tien Nederlanders is namelijk slechthorend door lawaaischade of ouderdom. Deze mensen kunnen hierdoor geïsoleerd raken. Volgens Crasborn kan zo’n isolement voorkomen worden als mensen in de directe omgeving de basis van gebarentaal leren. Voorbeeld: als het personeel in een verpleeghuis aan een bewoner vraagt of hij of zij een kopje koffie wil, dan kan deze vraag ondersteund worden door gebaren van het malen van koffiebonen: de ene vuist boven de ander draaien. En voor een kop thee is dat gebaar alsof je een theezakje in heet water doopt.

Succesvolle lesmethode

Op de Groenewald school in het Limburgse Stein vullen ze de Franse les sinds kort heel anders in. De leerlingen laten het stampen van woordjes en grammatica achterwege en spreken in plaats daarvan alleen nog maar Frans tijdens de les. Dat meldt het AD. Volgens de leraren van het Groenewald komen de woordenschat en de grammatica vanzelf, door het lezen van teksten en het spreken van de taal. De leerlingen hebben er veel plezier in; zelfs scholieren die de les niet in hun pakket hebben, vragen of ze de les mogen volgen. De nieuwe lesmethode werpt z’n vruchten af: de cijfers zijn aanzienlijk beter geworden.

Zelfverzekerd voelen

Geen ontkrullers, extensions of pruiken, maar het eigen krullende haar. Een steeds groter wordende groep vrouwen in Afrika is trots op hun natuurlijke haardos, schrijft de Volkskrant. In Nairobi is zelfs een ‘Natural Hair Event’ georganiseerd, met muziek, hapjes en verkoopstands voor natuurlijke haarverzorgingsproducten. Volgens de vrouwen staat hun natuurlijke haar symbool voor hun Afrikaanse afkomst. Ze noemen zichzelf de ‘naturalista’s’ en willen dat meer zwarte vrouwen zich zelfverzekerd voelen over hun haar.

Goedkoop levens redden

Een goedkoop medicijn kan veel levens redden als het standaard wordt gegeven aan mensen die een hoofdwond hebben opgelopen. Dat stellen Britse artsen in een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet. Het zogeheten tranexaminezuur in het medicijn stopt kleine bloedingen in en rondom de hersenen, en voorkomt op die manier meer schade. De Wereldgezondheidsorganisatie moet nog beoordelen of het medicijn op de lijst van ‘Essentiële Medicijnen’ komt. Medicijnen op die lijst worden aan patiënten over de hele wereld beschikbaar gesteld.

Milieuvriendelijk festival

Steeds meer festivals werken eraan hun evenement zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Daarbij speelt het aanbod van het eten een belangrijke rol. Om te berekenen welke maaltijden milieuvriendelijk zijn, richtte Laura Heerema Giant Leaps op. Dit bedrijf zoekt met behulp van een zogeheten levenscyclusanalyse uit wat de milieu-impact is van een product. In de praktijk kan het festival of restaurant zelf met de informatie aan de slag. Ook stroom op festivals kan groen opgewekt worden met hulp van de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie