Stroom op festivals op groen

The Optimist 23 aug 2019 Natuur & Milieu

Festivals buitelen over elkaar heen om te laten zien dat deze duurzaam bezig zijn. Afwasbare bekers, watertappunten of acties om bekers te recyclen zijn een aantal van de maatregelen die de evenementenorganisaties aangrijpen. Met hulp van wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) had festival Pukkelpop echter een primeur: groen opgewekte energie met de GEM-toren ofwel Green Energy Mill toren.

Bijna alle festivals halen hun stroomvoorziening uit dieselgeneratoren. De organisatie van Pukkelpop wilde hier verandering in brengen en benaderde daarvoor TU/e, schrijft het Eindhovens Dagblad. Wetenschappers ontwikkelden een 21 meter hoge toren met groot aantal felgekleurde zonnecollectoren en een windturbine.

De installatie heeft ook een back-up voor de momenten dat er weinig wind of zon is. Een generator met schonere brandstoffen, zoals biodiesel, wekt dan stroom op. In een later stadium wordt waterstof ingezet. Op het evenement moet blijken hoeveel torens nodig zijn voor grotere festivals. Testen staan door het land heen gepland. ‘Ons doel is de toren op zestien festivals uit te proberen’, aldus projectleider Faas Moonen van de TU/e.

Productie

Het project is gefinancierd met behulp van het Europees subsidieprogramma Interreg. Het prototype kostte zo’n 3,8 miljoen en is gemaakt van duurzame materialen. Moonen denkt dat de toren bij het verhogen van de productie zo’n 150 duizend euro kan kosten.

Het team van wetenschappers is daarnaast van plan de toren duurzaam te transporteren. Op dit moment wordt de toren nog in elkaar gezet, maar in een volgend stadium zal de GEM-toren uitklapbaar zijn. Moonen benadrukt dat de toren in 2020 volledig werkzaam wordt ingezet. Zijn droom is allerlei grootschalige evenementen in de zomer en winter te voorzien van duurzaam opgewekte stroom.

Bron: Eindhovens Dagblad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie