Positief nieuwsoverzicht: zelfontplooiing belangrijker, zelfrijdende taxi’s en meer

The Optimist 23 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Gezonde collega’s

Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat de kans dat iemand succesvol stopt met roken met 10 procent toeneemt als diegene dat samen met collega’s doet. Dat meldt het AD. Eén van de redenen van het succes ligt voor de hand: door samen met collega’s te stoppen, kom je niet meer in de verleiding om gezamenlijk een rookpauze te nemen.

Persoonlijke ontwikkeling

Veel geld verdienen komt bij jonge techneuten en zakelijke professionals pas op derde plek, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Universum. Een uitdagende werkomgeving en persoonlijke ontwikkeling worden belangrijker gevonden. In de enquête is ook gevraagd naar de favoriete werkgevers van jonge hoogopgeleiden. Heineken, KLM en ook de Rijksoverheid scoren daarbij hoog.

Zelfrijdende taxi’s

Het Amerikaanse taxibedrijf Waymo wil binnenkort de eerste taxi’s zonder reserve-chauffeur de weg op sturen. Dat schrijft de Volkskrant. In Phoenix (Arizona) rijden sinds twee jaar zelfrijdende taxi’s. Tot nu toe rijdt er nog altijd een chauffeur mee die kan ingrijpen als het fout gaat. Waymo denkt dat hun auto’s klaar zijn om zelfstandig de weg op te gaan.

Statiegeld op blikjes

Als er in 2021 statiegeld wordt ingevoerd op plastic wegwerpflesjes, moet dit ook gebeuren voor drankblikjes. Dat vindt de Tweede Kamer. De Kamer is bang dat fabrikanten overstappen op blikjes, als flesjes duurder worden. En ook die blikjes eindigen vaak in de natuur.

Dat de Tweede Kamer praat over statiegeld, is deels te danken aan Dirk Groot, de nummer één van de Duurzame 100 van Trouw. Groot verzamelt al vijf jaar zwerfafval, dat hij registreert in een app. Met deze data maakt hij bijna wetenschappelijke rapporten en landkaarten van verschillende soorten afval. Het voorstel over statiegeld werd deels gedaan op basis van deze data. Meer lezen over Dirk Groot? Redacteur Inge Kramp interviewde de Zwerfinator voor The Optimist. Dit interview lees je hier.

Google helpt blinden en slechtzienden

Google komt met een nieuwe optie die automatisch beschrijvingen van afbeeldingen maakt, wat voor blinden en slechtzienden een enorme uitkomst is. Dit meldt Fast Company. De nieuwe optie van Google, genaamd ‘Get Image Descriptions from Google’, stuurt het plaatje naar allerlei zelflerende systemen die ieder op specifieke dingen letten, zoals verkeersborden of dieren. Een overkoepelend systeem maakt vervolgens een samenhangende zin van de informatie die de kleinere systemen doorgeven. En zo krijg je bijvoorbeeld te horen: ‘Dit lijkt een persoon te zijn die gitaar speelt op de bank’. De optie moet nog worden toegevoegd aan de Nederlandse en Belgische versies van Google.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie