Positief nieuwsoverzicht: het Rotterdamse Klimaatakkoord, alcoholvrije bars en meer

Roland Pluut 4 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Klimaatakkoord Rotterdam

Na een jaar onderhandelen is Rotterdam vorige week tot een eigen Klimaatakkoord gekomen. Dat meldt de NOS. Door een pakket van bijna vijftig klimaatafspraken moet de uitstoot van de stad binnen tien jaar gehalveerd zijn. Het gaat om afspraken tussen de gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In het Klimaatakkoord is speciale aandacht voor de haven van Rotterdam. Daar komt namelijk twintig procent van de uitstoot van de stad vandaan. Er zijn onder andere plannen voor een waterstoffabriek op de Maasvlakte. De waterstof die daar gemaakt wordt, kan gebruikt worden door de industrie in het havengebied. Zo kan aardgas daar deels worden vervangen.

Eiland van flesjes

Plastic blijft drijven, daar maakt de Franse ondernemer Eric Becker gebruik van. Hij heeft namelijk een hoteleiland gemaakt van 700 duizend plastic flesjes, die ronddreven in een lagune in Ivoorkust. L’île Flottante is de naam van het hoteleiland. Het wordt boven water gehouden door kooien met daarin alle plastic flesjes. Toeristen zijn op het eiland van alles voorzien, van twee zwembaden tot een restaurant. Zonnepanelen zorgen voor stroom op het eiland. Water moet nog wel van het vasteland komen, omdat de lagune te vervuild is.

Satelliet meet methaan

Voor het eerst is vanuit de ruimte een groot lek van het broeikasgas methaan ontdekt. De ontdekking werd per ongeluk gedaan door Noord-Amerikaanse onderzoekers. Zij zochten naar een moddervulkaan in Turkmenistan, een soort modderpoel waar methaan uit omhoog komt. Dat deden ze met een speciale satelliet voor methaanmetingen. De onderzoekers vonden de moddervulkaan niet, maar zagen wel ergens anders methaangas. Nederlandse onderzoekers controleerden de plek met het zogeheten Tropomi-instrument. Het bleek te gaan om drie lekken bij een olie- en gasinstallatie, die inmiddels zijn gedicht.

Hoofd satellietwaarnemingen van het KNMI, Pieternel Levelt, is opgetogen over de ontdekking, zo vertelt hij aan de NOS. Volgens hem heeft het instrument een enorme impact, omdat het dit soort lekkages over de hele wereld kan opsporen. De verwachting is dat het instrument in de toekomst ook CO₂ vanuit de ruimte kan monitoren.

Natuur tegen internetverslaving

In Indonesië probeert de lokale overheid van het Javaanse Bandung kinderen op een hele bijzondere manier van hun internetverslaving af te krijgen. Ze hebben namelijk tweeduizend kuikens en chili zaadjes uitgedeeld op twaalf verschillende scholen, dat meldt CNN. Op die manier hoopt de stad dat tieners hun telefoon wat vaker laten liggen en meer tijd besteden aan het verzorgen van hun planten en dieren. Dat is hard nodig, want het gemiddelde internetgebruik van Indonesië is ongeveer acht en een half uur per dag. Dat is twee uur meer dan het wereldwijde gemiddelde.

Alcoholvrije bar

Op vrijdag duiken veel mensen de kroeg in om met een drankje het weekend in te luiden, maar dit geldt niet voor iedereen. Voor mensen die ooit verslaafd zijn geweest aan alcohol kan zoiets leiden tot een terugval, en hierdoor blijven ze vaak thuis. Maar de zogeheten ‘sober bars’ kunnen een oplossing zijn. In Texas staat al een alcoholvrije bar. Steeds vaker duiken deze op. Op die plekken wordt geen alcohol geschonken, maar gezonde frisdranken en koffie. Ook voor een gezellig avondje uit kan je erheen: zo staan er onder andere fundraisers, karaoke-avonden en diners op de planning.

In Nederland bestaan er wel initiatieven op dit gebied zoals een avond alcoholvrij dansen, een alcoholvrij pop-up café en bars die steeds meer alcoholvrije dranken aanbieden. Maar tot dusver bestaat in ons land nog geen volledig alcoholvrije bar.

Wil je eens een tijdje geen alcohol drinken? Misschien is de app Breindebaas een aardig hulpmiddel. Je kunt ook ieder voorjaar meedoen met IkPas.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie