Positief nieuwsoverzicht: de inspirerendste organisatie van Nederland, broeken voor rolstoelgebruikers en meer

Roland Pluut 27 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Vuurvaders

Australië wordt al wekenlang geteisterd door bosbranden, maar gelukkig melden steeds meer vrijwilligers zich aan om de branden te blussen. Sinds kort helpt een heel bijzondere groep vrijwilligers mee, zo meldt NOS. De leden zijn zeventig jaar of ouder. De groep noemt zichzelf Dad’s Army. Zij proberen de branden bij Woodgate te blussen, een stad waar voornamelijk gepensioneerden wonen.

Boete voor sigaret op straat

Brussel neemt drastische maatregelen tegen sigaretten op straat, dat schreef VRT vorige week. Op dit moment bestaat zo’n dertig procent van al het straatafval in Brussel uit sigaretten. Dat is een probleem. Sigaretten breken erg traag af en zitten vol met chemicaliën die het water vervuilen. Daarom wordt de boete voor het weggooien van een sigaret op de stoep verviervoudigd; van 50 naar 200 euro. Tegelijk wordt het rokers makkelijker gemaakt om hun sigaret een goede plek te geven. Er komen meer afvalbakken voor sigaretten, vooral bij tram- en bushaltes. Ook zorgt de stad voor meer draagbare asbakken en meer toezicht op straat.

Aangepaste broek

Het Belgische dagblad De Standaard schreef over Sitwear: een merk dat broeken maakt voor rolstoelgebruikers. De naden van een doorsnee broek zorgen bij mensen in een rolstoel vaak voor drukwonden. Oprichter Steven Claeys bedacht daar een oplossing voor: ‘Een aangepaste broek die comfortabel, veilig en een tikje modieus is’, vertelt hij. Zo zijn de ritssluitingen en knopen vervangen door magneten. Aan de zijkant zitten verstevigde lussen, zodat je de broek extra makkelijk kunt aantrekken. Sitwear is al verkrijgbaar in België, en Claeys wil de broek ook in Nederland op de markt brengen.

Inspirerendste organisatie

Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat, is de inspirerendste organisatie van Nederland. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van adviesbureau Synergie. Too Good to Go is nieuwkomer in de lijst van de veertig meest inspirerende organisaties. Het is bovendien een jong bedrijf: de app bestaat nog maar twee jaar en is nu al een miljoen keer gedownload. Het van origine Deense initiatief is in totaal in twaalf landen actief. Bij elkaar zijn 18,8 miljoen maaltijden gered. Via de app kun je met een flinke korting voedsel kopen dat anders in de vuilnisbak zou belanden.

Thuiswerken

Ondernemen kan tegenwoordig gewoon vanuit huis. Nederland loopt wereldwijd voorop met het flexibiliseren van werktijden en werkplekken. Volgens Het Financieele Dagblad werken in ons land al meer dan 3 miljoen mensen regelmatig thuis. Dat massaal thuiswerken levert natuurlijk een aantal voordelen op. Denk aan filevermindering en verlaging van de CO₂-uitstoot. Ook de baas heeft er iets aan, want het leidt tot meer productiviteit en tevredenheid bij werknemers.

Lees ook:
5 tips om stress op het werk te verminderen
9 manieren om meer rust te vinden


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie