Met flinke korting eten kopen via voedselverspilling apps

The Optimist 5 nov 2018 Economie

Een derde van ons voedsel wordt verspild, maar met de app NoFoodWasted en Too Good to Go kunnen we dit voor een deel tegengaan. Met een fikse korting kan voedsel bij lokale restaurants, bakkers en supermarkten gekocht worden. Bekijk de twee beste Nederlandse apps waarmee jij misschien wel eten uit de vuilnisbak kunt redden.

De Brabantse app NoFoodWasted is aan het uitbreiden. Tevens de aanleiding van dit bericht. Sinds half juli is het mogelijk om tegen gereduceerd tarief maaltijden te kopen die overblijven bij restaurants. Tot voor kort was dit alleen mogelijk bij voedsel dat overbleef van onder meer supermarkten en bakkers.

In eerste instantie geldt de uitrol voor restaurants alleen in Den Bosch, maar het initiatief wil ook uitbreiden naar andere steden. Zo’n acht restaurants hebben zich tot nu toe aangesloten. De app treedt hiermee in de voetsporen van de Deense app Too Good to Go, die begin januari in Nederland werd geïntroduceerd.

Voedselverspilling apps

In de apps kan worden gezocht op postcode om te zien wat het aanbod is. Bij NoFoodWasted kun je meldingen van aanbieders instellen, die je op bepaalde tijden en dagen kunt ontvangen. Dit aanbod varieert elke dag, volgens NoFoodWasted. ‘Op deze manier kun je voor een goede prijs een topmaaltijd kopen, er wordt minder voedsel weggegooid oftewel verspild en restaurants reduceren hun inkomstenderving.’

‘Door restaurants ook de mogelijkheid te bieden actief aan minder voedselverspilling te werken, wordt ons gebruikersbestand sterk uitgebreid en krijgen we een grotere impact zoals we ook als doel hebben’, licht August de Vocht, CEO NoFoodWasted toe. Alle voeding die tegen de houdbaarheidsdatum aanzit kan via deze app worden gered. ‘Met de tool kan direct verspilling tegen worden gegaan. Samen met klanten kan het verschil worden gemaakt. Dat is een fijne manier om iets goeds te doen!’, vindt Ron Loos die is aangesloten met Brood- en Banketbakkerij De Krakelinghe.

Magic box

Via de Too Good To Go-app kun je een ‘magic box’ vol met heerlijk eten bestellen van lokale restaurants, winkels, hotels en bakkerijen. ‘De waarde van de inhoud is drie keer zoveel als de kosten. Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er overblijft, dus iedere keer weer een verrassing’, aldus de makers. De app toont locaties in de buurt waar producten eventueel over zijn.

Eind 2015 werd de Too Good to Go app in Denemarken opgericht door een groep vrienden. In minder dan twee jaar tijd groeide Too Good To Go uit tot een internationaal bedrijf dat zich ook inzet in Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, Noorwegen en Zwitserland. Bij elkaar zouden de landen sinds begin 2016 naar eigen zeggen al meer dan 2,3 miljoen maaltijden uit de vuilnisbak hebben gered.

Lees ook:
Gratis eten? Dit duurzame initiatief maakt het mogelijk.
Een gezond voedselpakket en minder verspilling? Het kan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie