Positief nieuwsoverzicht: armband voor veiligheid, opsporen knieartrose en meer

Roland Pluut 30 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Slimme armband

Je hartslag meten met een horloge of pinnen met een ring; er worden steeds meer zogeheten wearables bedacht om het dagelijks leven makkelijker te maken. Ook in het bedrijfsleven is deze techniek in opkomst. Dat schrijft De Tijd. Het Antwerpse bedrijf Rombit ontwikkelde een armband die bouwvakkers waarschuwt voor gevaren op de werkvloer. Als er bijvoorbeeld een heftruck of een ander zwaar voertuig te dicht in de buurt komt, begint de armband te trillen. Daarvoor moet er wel een zender in het voertuig zitten. Ook als een werknemer valt, verstuurt de armband automatisch een noodsignaal. In maart 2020 komt de armband, genaamd Romware, op de markt. Volgens Rombit is er wereldwijd interesse in het product.

Zonneparken voor biodiversiteit

Zonneparken zorgen niet alleen voor groene stroom, maar ook voor meer biodiversiteit. Dat meldt de Volkskrant. Tussen de zonnepanelen vinden allerlei soorten beestjes een warm thuis. Wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center zaaiden vorig jaar wilde planten onder de panelen van het zonnepark in Moerdijk. Dit park is met 76 duizend zonnepanelen een van de grootste van Nederland. Inmiddels zijn er volgens de tellingen verschillende plantensoorten, elf soorten zweefvliegen en veertig soorten bijen bijgekomen in het zonnepark.

Vliegende auto

Zuid-Koreaanse bedrijven investeren de komende tien jaar zo’n 60 biljoen won (45 miljard euro) in de autosector. Dat meldt Trouw. De investering is niet alleen bedoeld voor de ontwikkeling van zelfrijdende en elektrische auto’s, maar ook voor vliegende auto’s. Verwacht wordt dat dit soort auto’s in Korea binnen tien jaar de normaalste zaak van de wereld zijn.

Knieartrose opsporen

Een kleine microfoon kan worden ingezet om slijtages in kniegewrichten op te sporen. Dat schrijft de BBC. Veel mensen lijden aan artrose in hun knieën: een aandoening waarbij de hoeveelheid kraakbeen in de kniegewrichten afneemt. Om knieartrose op te sporen, deden onderzoekers van drie Britse universiteiten een test waarbij mensen vijf keer moesten opstaan en zitten. Tijdens de activiteit hielden ze een microfoontje tegen de knie van de proefpersonen. Uit een analyse van de opgenomen geluiden die de knieën maakten, kon worden afgeleid welke knie gezond was en welke artrose had. Volgens de onderzoekers kan met deze techniek een preciezere diagnose worden gesteld dan met röntgenfoto’s.

Klimaatdoelen in het openbaar vervoer

Vanaf eind volgend jaar rijden er een stuk meer elektrische streekbussen door Nederland. Connexxion bestelde namelijk 156 van deze bussen, met een totale waarde van 130 miljoen euro. Dat is te lezen in het Parool. De elektrische bussen zullen vooral worden ingezet in de regio’s Amsterdam en Haarlem. De inzet moet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

3 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: armband voor veiligheid, opsporen knieartrose en meer”

 1. ja, klinkt leuk die “smart-techniek-apparaatjes” voor het opsporen van je persoonlijke zus of zo, en wat gaat de “bedenker” vervolgens met jou info nog meer doen? Al gehoord van het 5G-plan en hoe alle smart (special militaire army technique for the residential) apparaatjes daar zo handig “inpassen”?
  Voor wie zit de optimist reclame te maken?

 2. Bij het verhaal over (knie)artrose hoort een niet te onderschatten nuancering: volgens uitslagen van kniepuncties werden daarbij ook stoffen als cholesterol aangetroffen. Er zijn meerdere Duitse artsen die er rekening mee houden dat de ‘grijswaarde’ van een rontgenfoto ook kan betekenen dat er op die plaats opslag van lichamelijke afvalstoffen aanwezig is (meestal in gekristalliseerde vorm). Bij hun behandeling lukt het dan om het gewricht weer ‘artrose-vrij’ te maken. Een prive-ervaring heeft dit met een foto voor en een foto na de behandeling bevestigd.

 3. Dank Hester voor je reactie !!!
  Ik vind regelmatig ook dat de optimist niet ver genoeg doordenkt.
  Dit bericht is ook weer zo eentje!
  Ik ga vaker reageren

Geef een reactie