Positief nieuwsoverzicht: een fatsoenlijk toilet, kweken in parkeergarages en meer

The Optimist 28 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Fatsoenlijk toilet

Meer dan twee miljard mensen ter wereld hebben geen fatsoenlijk toilet. Het Amerikaanse bedrijf Water Labs wil dat veranderen met de iThrone. Dit toilet werkt zonder water of stroom en heeft een speciaal membraan dat het water uit poep filtert. Hierdoor blijft alleen een droge massa over. Dit scheelt enorm veel ruimte, waardoor het toilet slechts eens per maand geleegd hoeft te worden. In november levert Water Labs de eerste vijf toiletten aan een school en een ziekenhuis in Oeganda. Duizend mensen zullen van de toiletten gebruik kunnen maken.

O, dennenbier

De Amsterdamse brouwerij Lowlander maakte een bijzonder biertje. Het bedrijf brouwde bier gemaakt met dennennaalden van kerst 2018. Lowlander zamelde afgelopen winter kerstbomen in en plukte de naalden ervan. Samen met jeneverbes werd het speciaalbier Winter IPA gebrouwen. Voor ieder verkocht biertje doneert Lowlander vijf cent voor de aanplant van een duurzaam kerstbomenbos. Wist je overigens dat RUIK parfum heeft gemaakt van de oude kerstboom op de dam?

Parijse parkeergarages

Steeds minder Parijzenaren bezitten een auto. In 2001 bezat zestig procent nog een auto en in 2015 was dit slechts veertig procent. De afname zorgt voor leegstand in parkeergarages. De stad organiseert nu wedstrijden voor andere bestemmingen van de garages. Dit leidt tot opvallende projecten. Zo is een grote, ondergrondse garage omgetoverd tot paddenstoelenkwekerij. Het klimaat in de garage is bijzonder gunstig voor de gemiddelde paddenstoel, van oesterzwammen tot shiitake. De oogst wordt verkocht bij lokale supermarkten. Dit maakt het product qua transport ook nog eens milieuvriendelijk.

Applicatie voor dementenzorg

De familie Wells uit Massachusetts ontwierp een speciale app, om voor hun demente grootmoeder te kunnen zorgen. Het verzorgen van een familielid met dementie kan namelijk leiden tot veel stress en isolatie. Naast het feit dat er altijd iemand in de buurt moet zijn, moeten verschillende taken worden verdeeld, de medicijninname worden bijgehouden en moet er vaak contact worden gehouden met allerlei mensen en instanties. Om dit geregel in goede banen te leiden, ontwikkelde de familie de app CareZare. Na een uitgebreid ontwikkelproces is de app klaar voor gebruik wereldwijd. De familie heeft gezorgd dat de app ook te gebruiken is voor mensen met andere aandoeningen. De CareZare app kun je downloaden in de Appstore en Google play store.

Bewegen voor schoolprestaties

Schoolgaande kinderen leren beter als er bewegingsoefeningen worden toegevoegd aan de les, blijkt uit een onderzoek van University College London. Hierbij gaat het gaat dus niet om beweging tijdens de gymles, maar om het integreren van oefeningen in andere lessen, schrijft The Independent. Een voorbeeld van zo’n oefening is: vijf keer springen om het antwoord te geven op een rekensom. Of een bepaalde yogahouding aannemen als je denkt dat een antwoord goed is of een andere houding aannemen als je denkt dat het antwoord fout is. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die op deze manier leren, beter scoren op toetsen dan kinderen die de hele dag zitten. Een bijkomend voordeel is dat leerlingen er ook nog eens fitter van worden.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie