Zeepjes en parfum van restafval. En het ruikt nog lekker ook

The Optimist 5 nov 2018 Gezondheid

Parfum van sinaasappelschillen en zeep van koffieprut. Steeds meer initiatieven gebruiken restproducten als grondstof. We kenden natuurlijk al de paddenstoelen die zijn gekweekt op koffiedik, maar producten die lekker ruiken zijn nog wel iets nieuws. Ken jij SOOP en Ruik al?

In Nederland produceren we jaarlijks 120 miljoen kilo koffiedik en miljoenen kilo’s sinaasappelschil als bijproduct van onze consumptie van koffie en verse jus. Het merendeel van de koffiedik en schillen gaan bij het restafval. Robert-Willem Dol van het Amsterdamse BeeBlue vond dat zonde. ‘Koffiedik en sinaasappelschil zijn zeer waardevolle grondstoffen voor zeep. De koffieprut werkt neutraliserend. Het is zelfs een oud trucje dat wordt gebruikt in de bouw en in werkplaatsen. Vieze handen “was” je met koffieprut’, schrijft ook Groen Licht van BNNVARA.

Dol startte het merk SOOP in 2016 vanuit de ambitie om reststromen in te zetten als volwaardige grondstof voor zeep. De eerste zeepjes werden afgelopen jaar geproduceerd voor Rijksoverheid en Iamsterdam. Ook liggen ze bij Dille & Kamille. Momenteel ontwikkelt Dol vaste handzeep, vloeibare handzeep en schoonmaakmiddel. Hierbij worden geur, natuurlijke scrub, reinigende werking en kleur van zowel koffiedik en citrus voor je huid optimaal benut, aldus Dol.

Hij vindt het belangrijk om reststromen waarde te geven. Daarnaast wil hij een commercieel alternatief bieden voor niet-natuurlijke ingrediënten in het overgrote deel van bestaande zeepproducten die vaak microbeads van plastic bevatten.

Natuurlijk

Het jonge parfummerk RUIK gebruikt ook sinaasappelschillen. Het is een project dat steun krijgt van GO!-NH. Hierbij helpen de provincie Noord-Holland en Innomics, een bedrijf dat startups tien bedrijven om circulair te ondernemen. Broer en zus Noëlle en Doye Dorenbos bedachten Ruik toen zij merkten dat in parfum veel synthetische stoffen werden gebruikt, zoals parabenen en UV-filters. ‘Dat is niet alleen ongezond voor je huid en de rest van het lichaam, het is ook niet goed voor het milieu.’ Ook zit in sommige parfums dierlijke producten.

Het duo is zich vervolgens gaan verdiepen in pure geuren zonder ‘chemische goedjes’ en zonder ‘dierlijke producten’ en daar hadden ze ‘pure ingrediënten’ voor nodig. Ze vinden het een mooi idee dat afval wordt hergebruikt vooral van bedrijven die bijvoorbeeld verse sinaasappels persen. ‘Al die schillen zitten bomvol geur. Of neem rozenknoppen uit de bloemenbranche. Jonge knoppen zijn niet geschikt voorde verkoop, maar wij kunnen ze goed gebruiken’, vertellen ze het Noordhollands Dagblad. Het meest bijzondere afval dat ze hebben verwerkt was de grote kerstboom van de Dam in Amsterdam. Na veel proeven lukte het in het laboratorium om parfum van dennengeur te maken. Uiteindelijk is het RUIK gelukt om al het duizenden kilo’s aan afval om te zetten.

Lees ook: Abonnementsdienst van koffie tot paddenstoel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie