Polio is bijna uit de wereld verdwenen

The Optimist 11 dec 2017 Gezondheid

Wereldwijd zijn in 2017 twaalf gevallen van polio geteld. Je leest het goed, twaalf. Dit lage aantal stemt positief. Want nog geen dertig jaar geleden kwamen er jaarlijks 350.000 nieuwe gevallen van polio bij. Een ziekte die bij kinderen verlamming in benen of armen veroorzaakt.

Polio in Nederland

Zulke omvangrijke besmettingen vonden de laatste decennia vooral in ontwikkelingslanden plaats. De laatste grote polio-epidemie in Nederland dateert van 1956. Bijna tweeduizend mensen raakten toen blijvend verlamd en zeventig Nederlanders overleden aan de ziekte. Sinds 1957, één jaar na deze epidemie, wordt in Nederland gevaccineerd tegen de ziekte. Toch raakten begin jaren negentig 71 Nederlanders besmet. Zij lieten zich vanuit religieuze redenen niet vaccineren. Twee mensen overleden.

Cijfers van WHO

Overlijden aan polio was tot voor kort in sommige delen van de wereld heel normaal. Twintig jaar geleden was in elk Afrikaans land sprake van polio en werden jaarlijks meer dan 75.000 kinderen voor hun hele leven verlamd. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO neemt dat aantal drastisch af.

Vaccinatie tegen polio

Toch is voorzichtigheid geboden, vindt ook de WHO. Ondanks het lage aantal van twaalf besmettingen wereldwijd, kan een uitbarsting van de infectieziekte op korte termijn zorgen voor hele andere cijfers. Het poliovirus is epidemiegevoelig en verspreidt zich makkelijk. Polio gedijt het beste bij conflicten en armoede. In deze gebieden zijn vaak geen schone toiletten te vinden. Hierdoor kan het virus via de uitwerpselen van een ziektedrager razendsnel verspreiden. Het virus nam een aantal jaar geleden kortstondig een vlucht in Syrië. Alleen in Afghanistan, Nigeria en Pakistan komt de ziekte op dit moment nog steeds voor. En dat terwijl de remedie zo simpel is: enkele druppels van het vaccin in een kindermond is voldoende om levenslang beschermd te zijn tegen de ziekte.

Ook in de Daily van vandaag:
Met behulp van deze uitvinding kom jij van je smartphone verslaving af
Deze 5 voedingsmiddelen zitten vol ijzer

Bron: UN News Centre
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Polio is bijna uit de wereld verdwenen”

 1. Hulde aan Rotary International die zich al jaren met inentingsacties en geld inzet om polio de wereld uit te helpen.

 2. Wat mij opvalt is dat er gesproken wordt over vaccineren met enkele druppels in de mond. Waarom gebruiken we die methode niet in Nederland, maar wordt hier met en spuit gewerkt?

 3. Beste Wendela,

  Goeie vraag. Wij moesten even op onderzoek uit en een vaccinatie specialist legde uit:

  Als je met naalden werkt; zoals in Nederland, dan heb je met iedere inenting een nieuwe verse naald nodig.
  Een aantal redenen waarom in ontwikkelingslanden het vaccin via de mond wordt toegepast:
  1. logistiek: de wegwerpspuiten veilig op de locatie krijgen én er weer veilig vandaan.
  2. financieel: wegwerpspuiten zijn kostbaar.
  3. hygiëne: het gebruik van naalden vraagt om een hygiënische omgeving

  De route waarmee je immuniceert is cruciaal voor de opname van de vaccinatie. Spuit je in de huid dan is er vanuit daar een route naar het afweersysteem.
  Vaccineer je via de mond, dan is er een andere route, naar het afweermechanisme. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden: een vaccin kan prima via de mond, als het werkt. Let wel: dat vaccin moet je dan waarschijnlijk niet inspuiten in de mond.

  Grote voordeel van via de mond: geen kruisbesemtting: geen logistiek van brengen en steriel weggooien.
  Nu rest de vraag waarom we in Nederland nog inenten via een spuit en niet via de mond als dat ook werkt. Dat is misschien een onderzoekje waard volgend jaar.

  – The Optimist

Geef een reactie