Oude matrassen als woestijntuinen

The Optimist 19 feb 2020 Samenleving

Het oude matras dat al jaren bij je op zolder staat besluit je dan toch maar eindelijk eens weg te doen. Hoog tijd, maar het is moeilijker om zo’n matras te recyclen dan je denkt. Onderzoekers van de Universiteit van Sheffield komen daarom met een oplossing die op meerdere manieren helpt. Zij maken, samen met vluchtelingen, van oude matrassen woestijntuinen.

Miljoenen mensen wereldwijd komen terecht in vluchtelingenkampen en daar zijn de omstandigheden – op z’n zachts gezegd – niet altijd even goed. Zo zijn bijvoorbeeld vers fruit en groente, maar ook kruiden zoals munt, hier vaak moeilijk te vinden. Dat komt onder andere doordat de woestijngrond, waarop de kampen vaak gevestigd zijn, niet vruchtbaar is.

Veel vluchtelingen zijn echter ervaren boeren en daar maken de onderzoekers gebruik van met hun project ‘Desert Garden’. Het gaat om een proces dat ‘Hydroponics’ heet, of in andere woorden grondloze teelt. Eerst wordt een zaadje in een stuk oud matrasschuim geplant. Deze wordt vervolgens in water gezet dat rijk is aan voedingstoffen. Op deze manier kan de plant zich rustig in het schuim wortelen. Volgens de onderzoekers wordt met het proces 70 tot 80 procent minder water gebruikt en zijn ook pesticiden niet nodig. Zo kunnen de bewoners van een vluchtelingenkamp toch van een heerlijke kop verse muntthee genieten.

Door het project beheersen al bijna duizend vluchtelingen deze speciale manier van boeren. Het doel is om nog eens drieduizend vluchtelingen het te leren. Om dit te verwezenlijken hopen de onderzoekers ongeveer 300.000 euro te gaan verzamelen. Ook jij kan daaraan bijdragen via deze link.

We schreven overigens al eerder over het fenomeen hydroponics, in 2016 en in 2011:
Hi-Tech voedsel: Een vruchtbare toekomst
Eten aan de muren

Bron: Daily Mail
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Oude matrassen als woestijntuinen”

  1. I dont believe in God, but that food for the rejected can grow in synnthetic soil, strucks me as a true miracle.

Geef een reactie