The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Een veel voorkomende beroepsziekte is RSI, ofwel Repetitive Strain Injury. Als je last hebt van RSI heb je spier- en gewrichtsklachten. Hoe kun je hier het beste mee omgaan en hoe kun je het voorkomen? Wij vertellen het vandaag op Internationale RSI Dag.
Als je last hebt van RSI kun je allerlei klachten in bijvoorbeeld je nek, schouders, polsen en handen hebben. RSI is een blessure die ontstaat door een herhaalde belasting. Je maakt continu eenzelfde beweging, waardoor er een continue spierspanning ontstaat, met als gevolg spier- en gewrichtsklachten.
Met name mensen die achter de lopende band werken, slagers, postbodes, musici en mensen die de hele dag achter een beeldscherm zitten, hebben een hoger risico op RSI. Dit is namelijk allemaal repeterend werk. Zit je voortdurend achter de computer, dan worden vingers, polsen, armen, nek en schouders continu belast. De doorbloeding in deze spieren wordt slechter en de spieren gaan pijn doen. Het lijkt misschien licht werk als je bezig bent, maar het bedienen van de muis en typen is toch meer belastend dan je denkt.
Vaak begint RSI met een tinteling of een lichte pijn. Je hebt minder gevoel in bijvoorbeeld je handen en voor je het weet krijg je van de nekpijn die je hebt ook hoofdpijn. Zo verhuizen de klachten die je hebt van het ene deel in je lichaam naar het andere deel.
Niet alleen hangt RSI af van het werk dat je doet, ook werkdruk en arbeidsomstandigheden spelen een rol. Probeer daarom, onder alle omstandigheden RSI zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door te zorgen voor voldoende afwisseling. Neem daarnaast regelmatig een micropauze en doe tussendoor wat oefeningen. Ook is je houding heel belangrijk. Stel je stoel, bureau of werktafel daarom in op de juiste hoogte en ga recht zitten voor hetgeen je moet doen. Er bestaan ook speciale tools die je kunnen helpen, zoals speciale muizen, ergonomische toetsenborden en software die je verplicht om pauze te nemen.
Lees ook in de Daily:
> Blauw is dodelijk, maar niet voor mensen
> Deze plek staat binnenkort op de UNESCO-lijst, maar niet voor lang
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Sinds ik Ander Leven (www.anderleven.nl) heb gedaan, is mijn RSI zo goed als verdwenen en ik heb er vertrouwen in dat er een dag komt dat het helemaal weg is.
Aanvullende praktische tip voor computerwerk: werk met spraakherkenningssoftware (Dragon werkt fijn); dat scheelt enorm!
Wederom goed bedoeld maar veel te oppervlakkig om optimistisch te reageren op dit artikel. Verder spreken wij tegenwoordig niet meer over RSI maar over KANS. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systemische ziekte ten grondslag ligt. KANS klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Ze kunnen worden opgedeeld in “specifieke” en “a-specifieke klachten”.
Wat mooi om te horen dat uw RSI zo goed als verdwenen is sinds Ander Leven.
En bedankt voor de aanvullende tip!
– The Optimist
Bedankt voor de aanvulling Hans.
Wij zijn altijd blij met een scherpe blik en waarderen de moeite die u hiervoor heeft genomen dan ook!
– The Optimist