Op deze manier kan de screening op darmkanker verbeterd worden

The Optimist 14 dec 2017 Gezondheid

Elk jaar doen er duizenden mensen mee aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. En elk jaar zorgt dit bevolkingsonderzoek er voor dat er duizenden levens gespaard worden. Dit is geweldig, maar het kan beter.

Sinds 2014 wordt het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker stapsgewijs ingevoerd. Iedereen met een leeftijd tussen de 55 en 75 jaar krijgt om de twee jaar een uitnodiging voor een controle van de ontlasting. Een aanvullend onderzoek wordt gedaan wanneer zich sporen van bloed in de ontlasting bevinden. Bij dit aanvullende onderzoek onderzoekt een maag-, darm- en leverarts de hele dikke darm.

Meer darmkanker opsporen

In de darmkankerscreening die nu wordt gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van slechts één bloedeiwit. Echter blijkt uit het onderzoek dat met een combinatie van vier specifieke eiwitten bijna twee keer zoveel darmkankers en vijf keer zoveel voortgeschreden poliepen gedetecteerd worden.

Zo hebben onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Connie Jimenez van het VUmc en hoogleraar Gerrit Meijer van het Antoni van Leeuwenhoek, met massaspectrometrie gezocht naar eiwitten die voorkomen in de ontlasting van mensen met voortgeschreden poliepen (de potentiele voorlopers van darmkanker) en van mensen met dikke darmkanker. Deze eiwitten kwamen bijna niet voor in de ontlasting van de controlegroep. Het is belangrijk naar deze eiwitten te kijken omdat blijkt dat bij de screening op darmkanker het belangrijk is om niet alleen naar spoortjes van bloed te zoeken, maar ook naar een specifieke combinatie van verschillende eiwitten in de ontlasting. Hierdoor kunnen namelijk veel meer gevallen van darmkanker en voortgeschreden poliepen worden opgespoord.

Het bevolkingsonderzoek verbeteren

Het onderzoek laat mooie resultaten zien. Met de resultaten van dit onderzoek wordt dan ook een definitieve versie van een nieuwe test ontwikkeld, zodat het bevolkingsonderzoek verbeterd kan worden. Dit heeft wel enkele jaren de tijd nodig. Wanneer blijkt dat dit een succes is, zal het eenvoudig zijn om de test in te voeren. Deze test zal namelijk gebruik maken van dezelfde methode als de bestaande test. Hierdoor zullen er maar weinig logistieke aanpassingen aan het screeningsprogramma nodig zijn.

Ook in de Daily van vandaag:
Groot-Brittannië gaat onnodige voedselverspilling tegen met behulp van deze labels
Dit mag niet ontbreken voor een optimale nachtrust

Bron: VUmc
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Op deze manier kan de screening op darmkanker verbeterd worden”

  1. Twee jaar opeenvolgend deed mijn vrouw de test !
    Resultaat alles in orde geen verdere onderzoek nodig !
    Januari 2017 bij ingreep voor appendix .
    Colome Carsinoom uitgezaaid in het buikvlies .

Geef een reactie