Groot-Brittannië gaat onnodige voedselverspilling tegen met behulp van deze labels

The Optimist 14 dec 2017 Natuur & Milieu

We kennen allemaal de ten minste houdbaar (THT) datum en de te gebruiken tot (TGT) op de verpakkingen van producten. Veel consumenten zijn huiverig voor de datum die op een product staat. Is de datum verstreken? Dan belandt het product vaak in de prullenbak, soms zelfs wanneer het één of twee dagen voor de betreffende datum is. In Groot-Brittannië vinden ze dit maar zonde en daarom komen ze met een oplossing.

Vaak worden de THT en TGT op producten verkeerd geïnterpreteerd, met als gevolg dat er voedsel wordt weggegooid wat eigenlijk nog prima gebruikt kan worden. Natuurlijk staat een datum niet voor niets op een verpakking. Zo geeft de TGT datum aan, die vaak op producten als vlees en vis staan, dat het product tot die datum houdbaar is. Dit in verband met potentiele gevaarlijke bacteriën die dan kunnen ontstaan. De THT datum geeft vaak meer over de kwaliteit aan en deze producten kunnen vaak nog prima gebruikt worden na deze datum. In veel gevallen wordt dit niet gedaan. In Groot-Brittannië besloten ze het daarom anders aan te pakken en de voedselverpakkingen van nieuwe labels te voorzien, met als doel het tegengaan van voedselverspilling.

Nieuwe, informatieve labels

Niet alleen zorgen de labels er voor dat onduidelijkheden over de datum wordt weggenomen. Ook geven de labels advies over hoe het product het beste bewaard kan worden. Zo komt er op bepaalde producten bijvoorbeeld te staan dat het beter in de koelkast bewaard kan worden om het product langer vers te houden. Wist je bijvoorbeeld dat appels in de koelkast maar liefst drie weken langer goed blijven en dat druiven buiten de koelkast zo’n drie tot vier dagen goed blijven en in de koelkast zeven dagen. Dit zijn aanzienlijke verschillen die er toe kunnen lijden dat producten minder snel worden weggegooid omdat ze niet meer ‘goed’ zijn. Ook komen er andere tips op de verpakking te staan. Zo wordt bijvoorbeeld de tekst ‘het beste op de dag van aankoop invriezen’ vervangen door ‘invriezen voor de aangegeven datum,’ met name bij vers vlees.

Ook in de Daily van vandaag:
Op deze manier kan de screening op darmkanker verbeterd worden
Dit mag niet ontbreken voor een optimale nachtrust

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie