Op deze manier creëer jij orde in je hoofd

The Optimist 27 dec 2017 Gezondheid

Kerst zit er alweer op en oud en nieuw staat ons nog te wachten. Wij van The Optimist merken dat we uitkijken naar het nieuwe jaar. December is een drukke maand. Een maand die toch net iets meer energie kost dan de overige maanden. Merk jij dat het ook wat sneller een zooitje is in je hoofd door alle drukte? Dan is het de hoogste tijd om orde te creëren!

Houd een grote schoonmaak

Een rommel in huis of op je werkplek zorgt ook voor rommel in je hoofd. Houd daarom een grote schoonmaak. Misschien zijn er spullen die al jaren liggen te verstoffen waar je een ander blij mee kunt maken. Ruim ook andere losse spulletjes op die overal maar rondslingeren. Heb je het voor elkaar? Houd dit dan vast en ruim bijvoorbeeld elke avond de spullen die weer rondslingeren op. Dit hoeft vaak maar een paar minuten te duren. Je huis hoeft echt niet spik en span te zijn, maar door een opgeruimd huis zul je merken dat je in je hoofd ook al een stuk rustiger wordt.

Schrijf het op, spreek het uit

Om orde in je hoofd te krijgen, kan het helpen om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Dit kan door alles op te schrijven óf uit te spreken. Overleg bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, of overleg met jezelf. Soms is het heel fijn om alles even hardop tegen jezelf te zeggen. Zo is namelijk gebleken dat het kan helpen om in de derde persoon tegen jezelf te praten wanneer je stress ervaart.

Van uitstel komt afstel

Misschien blijf je maar piekeren over dat vervelende klusje wat je nog moet doen. En je weet, van uitstel komt afstel. Begin daarom meteen aan dat vervelende klusje en stel het niet langer uit. Maak een lijstje met al die vervelende klusjes en streep daarna af wat je hebt gedaan. Het afstrepen geeft een fijn gevoel en je kunt het onrustige gevoel hierna ook echt van je afschuiven.

Hoe creëer jij orde in je hoofd?

Ook in de Daily van vandaag:
Leven en dood – jouw verhaal
Het bijzondere effect van neurofeedback op oorsuizen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie